Döms till 17 år för mordet på Susanne Hasselsjö

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:

Med sitt eget hagelgevär sköts Susanne Hasselsjö, 45, i ryggen av sin ex-sambo.

I förhören har Ingemar Andersson, 51, hävdat att det var en olyckshändelse.

Nu är han dömd till 17 års fängelse.

Susanne Hasselsjö.
Susanne Hasselsjö.

Ingemar Andersson har i rätten beskrivit Susanne Hasselsjö som sitt livs kärlek.

Anhöriga har vittnat om ett turbulent förhållande, präglat av svartsjuka och kontroll.

När förhållandet var på upphällningen i januari i år tillkallades polis när de hade ett våldsamt gräl.

Anlitade detektiv

I höstas drogs Ingemar Andersson körkort in på grund av fortkörning och han fick besked om restskatt på över en halv miljon kronor. I tingsrätten har det framkommit att Susanne Hasselsjö var rädd för sitt ex. Hon ansökte om kontaktförbud mot honom, men nekades.

Efter att förhållandet tagit slut har Ingemar Andersson erkänt att han monterat en GPS på Susanne Hasselsjös bil. Han spårade henne till en annan mans hem. Han anlitade en detektivbyrå och sökte efter henne på dejtingsidor. Och han skaffade en mobilapp för att kunna se vilka hon pratade med.

”Ville göra henne illa”

I rätten har Ingemar Andersson menat att han först tänkt att ta sitt liv framför sitt ex. I ett block skrev han ett brev till sina barn:

”Förlåt men jag mådde så himmla dåligt och jag ville inte hon skulle komma undan med en sån förnedring."

– Jag ville göra henne illa, såra henne. Inte döda henne, har han sagt i rätten.

Den första mars i år tog han med sig Susanne Hasselsjös hagelgevär, som han sågat av kolven på, och åkte till villan där hon övernattat hos sin nya pojkvän. När paret lämnade villan för att åka till jobbet sprang han i kapp dem.
Hon sköts först i ryggen. När hon låg ner sköts hon en gång till i ansiktet.

Själv menar Ingemar Andersson att det var av misstag.

”Fanns inget uppsåt”

Han har nekat till anklagelserna för mord, men medgett de faktiska omständigheterna. Hans advokat Peter Nolby ville att han skulle dömas för grovt vållande till annans död. Åklagaren yrkade på livstid och i går dömdes Ingemar Andersson av Göteborgs tingsrätt för 17 års fängelse för mord.

– Vi tycker att straffvärdet är något för högt. Man har vägt in andra omständigheter som tingsrätten anser är försvårande och som höjer straffvärdet. Vi delar inte de synpunkterna i den omfattningen som tingsrätten gjort, säger Peter Nolby, advokat till Aftonbladet.

Om domen kommer att överklagas återstår att se. Enligt Peter Nolby är Ingemar Anderssons inställning till händelsen den samma:

– Han vidhåller sin ursprungliga inställning, det fanns inget uppsåt från hans sida. Att man så att säga kan skada eller ta död på någon annan överhuvudtaget, säger Peter Nolby.

Publicerad: