”Valrörelsen har sparkat igång”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lena Mellin, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator, analyserar kvällens duell mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S).

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Hur uppfattade du debatten som helhet?

– Jag tyckte det var en ganska tråkigt debatt där de på slutet irrade in sig i något sifferträsk som ingen begrep någonting av.

Först pratade de skola. Vad tyckte du om den delen?

– Det som Stefan Löfven gjorde bättre än Fredrik Reinfeldt där var att han hade några punchlines. Han sa saker som "verkligheten är din värsta fiende" och så vidare. Men i övrigt upprepade Löfven att det fanns skillnader mellan S och regeringen medan Reinfeldt poängterade att han var mycket glad över att de stod varandra nära. Det kan ju te sig väldigt förvirrande för tittarna men jag skulle vilja säga att det är Reinfeldt som har rätt.

Sedan pratade de jobb, vad hände i debatten då?

– De irrade in sig i hur stora hål Socialdemokraternas budgetförslag eventuellt har. Där hade de diametralt olika uppfattningar. Jag tror ingen tjänar på det för diskussionen för den var helt obegriplig och man förstod att inte någon av dem hade rätt.

Hur skötte sig Fredrik Reinfeldt överlag?

– Före debatten verkade han väldigt taggad när han kom till tv-huset. Han är en väldigt vass debattör och det var han även i kväll även om jag tyckte att både han och Löfven underpresterade jämfört med vad de kan.

Hur var Löfvens insats?

– Han hade tränat in några punchlines, det var bra. Men det märks att han inte alls är en lika driven debattör som Reinfeldt. Det är just därför det är bra att han tränat in några punchlines. Det märktes också att han var väldigt väl förberedd, han hade bestämt sig för vad han skulle säga. Det han dock inte sa, som han brukar göra, är att "regeringen sänker skatten med lånade pengar".

Vem tycker du vann debatten?

– Jag tycker inte att någon vann. Ingen golvade den andra eller fick ens in en rak höger.

Vad hade behövts för att det skulle bli en frejdigare debatt?

– Det är första gången de möts i år och det krävs nog lite fler möten där de får känna lite på varandra innan det kan bli en frimodigare debatt.

Hur viktig var debatten?

– Jag tror inte att den var särskilt viktig för väljarna. Det är ändå knappt sex månader kvar till valet. Men det var ändå en viktig debatt och det beror på att hur de presterade kommer att stötas och blötas i respektive parti. Som stämningshöjare internt var det en viktig duell.

Känner du att valtemperaturen börjar öka nu?

– Ja, det kändes lite som att valrörelsen nu sparkar igång på allvar.

Publicerad: