Kidnappades av Nordkorea – för att träna spioner

avMatilda Rangborg

NYHETER

Kidnappades som unga

1 av 3
Shigeru Yokota och hans fru Sakie, föräldrar till Megumi Yokota, som försvann spårlöst när hon var 13 år. För ett par dagar sedan fick de träffa sitt barnbarn för första gången. 

Unga japaner misstänks ha kidnappats till Nordkorea för att lära upp spioner på 1970-talet.

För ett par dagar sedan fick ett japanskt föräldrapar, vars dotter försvunnit som trettonåring, träffa sitt barnbarn för första gången. 

Minst 17 unga japaner kidnappades till Nordkorea på 1970-talet för att lära upp nordkoreanska spioner hur de skulle bete sig sig för att verka vara japaner, skriver Guardian. Exakt hur många som försvann vet man fortfarande inte, men de flesta kidnappades från den Japanska västkusten och försvann spårlöst. Först 1997 uppdagades sanningen om att ungdomarna tvingats ombord på båtar som förde dem till Nordkorea.

Möttes för första gången

Megumi Yokota kidnappades som trettonåring och försvann 1977 då hon var på väg hem från en badmintonträning. Till en början trodde man att hon rymt hemifrån, men åren gick utan att något hördes från den unga kvinnan. Hennes föräldrar fick veta var hon tagit vägen först när hela kidnapparhärvan nystades upp i slutet av 1990-talet. I veckan fick föräldrarna för första gången träffa sitt nu vuxna barnbarn, alltså Megumi Yokotas dotter. Mötet ska ha ägt rum i Mongoliet, enligt DN.

Kidnappade fann varandra

Pappan till Megumi Yokotas dotter ska också han ha kidnappats som ung, men från Sydkorera. Han heter Kim Young-nam och försvann från sitt hemland 1978, som sextonåring. I dag är han gift med Megumi Yokota. Nordkorea har tidigare hävdat att Megumi Yokota begick självmord 2004, men uppgifterna har hela tiden i frågasatts av Japan.