Nyheter

Test visar: 20 procent av din tepåse är socker

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Tepåsarna innehöll höga halter socker - nämndes inte i innehållsförteckningen

Tar du socker i teet?

Är du säker?

Ett test som norska TV 2 gjort visar att tepåsar från Lipton och Twinings kan innehålla upp till 20 procent socker.

Grönt te beskrivs som en klassisk hälsodryck. Men enligt ett test som norska TV 2 gjort innehåller tepåsar från tejättarna Lipton och Twinings långt mer än bara teblad.

Tv-kanalen skickade två tepåsar till norska Eurofins laboratorium för att undersöka innehållet - och blev chockade av resultatet.

– I den ena påsen hittade vi 20 procent socker. I den andra påsen fanns fem procent socker, alltså vanligt rörsocker, säger Nina Dyrnes, säljchef på Eurofins Norge, till TV 2.

Enligt analysen innehöll Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition fem procent socker och Twinings Green Tea and Lemon 20 procent socker. På varken Liptons eller Twinings tepaket nämns socker i innehållsförteckningen.

Vill ej ställa upp på intervju

Twinings vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till norska TV 2 att påsarna enligt egna tester bara innehåller tio procent socker. De skriver också att mängden socker i teet blir mycket mindre när man stoppar tepåsen i vatten och att det därför är "fel att prata om hur mycket socker som finns i själva påsen". De påpekar dessutom att de enligt europeiska marknadsregler inte måste specificera ingredienserna mer än vad de redan gör.

När Aftonbladet kontaktar Unilever, som sköter marknadsföringen för Lipton i Sverige, skriver de i ett mejl att de använder sig av sötningsmedlet matodextrin som en smakförhöjare och att mängden sötningsmedel i påsarna är så liten att det inte påverkar teets sötma.

Fredrik Skeppstedt, ägare till butiken tehuset Java, menar att det inte finns någon anledning för löste-konsumenter att oroa sig för tillsatt socker.

En förtroendefråga

– I fruktteer kan det så klart finnas fruktsocker men det finns aldrig något tillsatt socker i våra lösteer. Om det gör det står det tydligt på innehållsförteckningen.

Hur ska man vara säker på det?

– Det är en förtroendefråga och upp till butikerna att kolla så att leverantörerna inte tillsätter saker som inte ska vara i teet. Vi är väldigt noggranna med var vi får vårt te ifrån och vi har alltid innehållsförteckningar.

Blev du chockad när du hörde om sockret i tepåsarna?

– Nej, te handlar om kvalitet och priset. Är produkten väldigt billig så kan man nog utgå ifrån att det inte bara är te i påsen. I en seriös butik råkar man inte ut för det här, Fredrik Skeppstedt.

Enligt Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket finns det inga europeiska handelsregler som säger att företagen inte behöver deklarera sockermängd i te.

–Jag vet inte vad de uppgifterna kommer i från. Allt som ingår i livsmedel ska skrivas in i innehållsförteckningen. Som konsument kan man inte göra någonting här, det är upp till företagen att göra rätt, säger hon.

Aftonbladet har försökt nå representanter för Twinings utan framgång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till mors dag eller studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: