Klass 1-varning för blåst

Av: Ida Gustafsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Nattens snöfall över Stockholm har skapat problem i busstrafiken.

Och SMHI:s utfärdade klass 1 varning i Götaland har medfört att en del tågtrafik i området ställts in.

– Detta gör man i preventivt syfte för att man inte vill ha träd som faller över kontaktledningarna och att tåg blir stående på banorna, säger Peter Behrman, presskommunikatör vid Trafikverket.

Tipsa | Aftonbladet

Den nya veckan har inletts med vädervarningar i stora delar av landet. I Götaland och på Gotland klass 1-varnar SMHI för blåst, på sina håll mycket kraftiga vindbyar på uppemot 24 meter per sekund.

Längre upp i landet, i ett bälte från Örebro och Södermanlands län upp till Jämtland, varnar myndigheten för snöfall. På sina håll, i synnerhet norrut, lär det snöa ända fram till kvällen. Här och var räknas det med 25 cm nysnö.

Inställda tåg

På grund av varningarna är tågtrafiken inställd på tågbanorna som trafikerar sträckorna Linköping-Kalmar och Värnamo-Halmstad.

– Detta gör man i preventivt syfte för att man inte vill ha träd som faller över kontaktledningarna och att tåg blir stående på banorna, säger Peter Behrman, presskommunikatör vid Trafikverket till Aftonbladet.

Och på grund av elfel har en del avgångar på Östgötapendeln mellan Linköping och Norrköping ställts in. Läst mer på Östgötatrafikens hemsida för mer information.

Inställda bussar

I Stockholm har nattens snöfall och halka orsakat inställda turer i busstrafiken på flera håll i stan, framförallt i söderort.

– Det har varit svårt att få ut dem i morse från garagen. Sen är det sporadisk halka lite här och var, säger Charlotte Alström, vid SL:s pressjour.

Flera bussturer har ställts in och resenärer uppmanas att gå in på sl.se för mer information.

Texten uppdateras

Publicerad: