Centerstudenter: ”Vi är väldigt besvikna”

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Hannes Hervieu, ordförande Centerstudenter.
Hannes Hervieu, ordförande Centerstudenter.

Centerpartiets studentförbund är starkt kritiskt till moderpartiets och Alliansens nya utredningsförslag.

– Man kan göra mycket med en utredning, men man kan inte bo i den, säger Hannes Hervieu, ordförande för Centerstudenter.

Hannes Hervieu beskriver Centerstudenternas inställning för Aftonbladet:

– Vi är väldigt besvikna på de här förslagen som Alliansen kommer med. Trots att hundratals studenter står i studentbostadskö kommer man alltså bara med ett utredningsförslag. Man kan göra mycket med en utredning, men man kan inte bo i den

"Samtliga är dåliga"

– Det finns ingen politisk fråga där samtliga från höger till vänster kommer med så dåliga förslag. Det kommer att bli kostsamt.

Hervieu anser att det regeringen borde göra är att se över hyresregleringen och göra det lättare att sätta fria hyror.

– Det säger alla, det säger Boverket och till och med regeringens egen utredning, SOU 2012:88. Det är klart att om det inte lönar sig att bygga så är det ingen som bygger.

"Ekonomiskt svaga slås ut"

– Vi tror att anledningen till detta är att regeringen inte vill bråka med Hyresgästföreningen. Men de som får betala priset är Sveriges ungdomar.

Men tjänar inte unga på att hålla hyresnivåerna nere?

– Allt kommer inte bli dyrare. I dag krävs kapital för att ta sig in på bostadsmarknaden. Man säger att de som ska vinna på hyresreglering är de ekonomiskt svagaste, men tvärtom är det just de som slås ut av det här systemet.

Även Veronica Palm, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, är kritisk mot alliansförslaget, och kallar det för "ett ihåligt desperat utspel".

SSU: "Oseriöst"

Gabriel Wikström, förbundsordförande Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund:

– Att visa upp sig med bygghjälm och vifta med löften om ytterligare bostadsutredningar inför pressen är oseriöst. Regeringen har i alla lägen prioriterat skattesänkningar och har under sina sju år vid makten totalmisslyckats med bostadspolitiken.

– Det vi inte gör i dag slår inte bara mot unga nu utan även mot framtida generationer. SSU har lanserat en rapport med 20 konkreta reformer för att uppnå balans på bostadsmarknaden till 2022. Regeringen får gärna använda våra reformer om de vill så slipper de tillsätta ytterligare en utredning, säger Wikström.

Publicerad: