Ryska styrkor kraftsamlar nära Ukraina

1 av 6 | Foto: SCANPIX
Ryska tanks vid en militärövning i juli förra året

avIda Gustafsson, TT

NYHETER

Den ukrainska kravallpolisen har lösts upp.

Det uppger landets tillförordnade inrikesminister Arsen Avakov.

”Berkut finns inte mer”, skrev ministern på sin Facebooksida i morse.

Samtidigt kraftsamlar ryska styrkor på order av president Putin.

Den tillförordnade inrikesministern skrev på sin Facebooksida i morse att han undertecknat ett avtal som upplöser kravallpolisen som är känt under namnet Berkut.

Sedan demonstrationerna började i november förra året har demonstranterna anklagat kravallpolisen för att ha använt våld mot dem.

Ny regering i kväll

Landets nya regering ska presenteras på Självständighetstorget i Kiev klockan 18 i kväll svensk tid, skriver parlamentsledamoten Valerij Patskan på partiet Udars webbsida, rapporterar AFP.

Den tillfällige presidenten har övertagit rollen som överbefälhavare för landets militära styrkor, uppger presidentkansliet på hemsidan enligt Reuters.

Samtidigt beordrar Rysslands president Putin kontroll av stridsberedskapen hos styrkorna i västra och centrala Ryssland, uppger nyhetsbyrån Itar-Tass.

Ryska militärfordon syns också på gatorna i Sevastopol.

Vill återuppta Ryssland-samtal

Ukrainas tillförordnade energiminister meddelar att landet minskar importen av gas från Ryssland i februari, skriver ryska nyhetsbyrån Itar-Tass. Anledningen är varmt februariväder och frågor som rör betalning av gasimporten, enligt Reuters.

Men samtidigt är Ukraina redo att återuppta fullskaliga bilaterala samtal med Ryssland så snart en ny ukrainsk regering har bildats, meddelar landets utrikesdepartement.

"Vi bekräftar vår lojalitet till de ukrainsk-ryska relationerna utifrån en ny, jämlik utgångspunkt mellan grannar, vilket har understrukits av vår tillfällige president" skrev ukrainska UD på hemsidan enligt Interfax.

Presidenten på flykt

I tisdags förra veckan dödades över 80 personer på Självständighetstorget i samband med våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter. President Viktor Janukovytj och ledare för proteströrelsen skrev sedan ett avtal för att få ett slut på våldsamheterna.

Sedan dess har Viktor Janukovytj befunnit sig på flykt från Ukraina. Var han befinner sig är det ingen som vet.