Mordoffer tidigare dömd för sexbrott

avOskar Forsberg

Polisen kartlägger mannens bakgrund i jakt på motiv

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Husbranden i Västerås i helgen då en 37-årig man brann inne utreds som mord.

Polisen bekräftar i dag att 37-åringen i Västerås som omkom i en dödsbrand utsattes för våld innan han brann inne.

Utredarna kartlägger nu offrets bakgrund för att få fram ett motiv till mordet.

Mannen är tidigare dömd för sexuellt ofredande mot två minderåriga flickor.

Det var vid 3-tiden under natten till lördagen den 27 juli som brandkåren blev larmad till huset strax utanför Västerås. Den avlidne 37-årige mannen hittades nästan omgående av räddningstjänsten när de gick in i fastigheten.

37-åringen hade bott i huset i omkring fem år, enligt en granne.

Fortsatta förhör

I dag kom ett preliminärt resultat från den rättsmedicinska undersökningen av mannen. Det visar att han har blivit mördad, uppger polisen i Västmanland.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska 37-åringen ha haft någon form av skada i bakhuvudet när räddningstjänsten hittade honom.

I dag har det genomförs en teknisk undersökning av brottsplatsen och polisen inväntar fortfarande det slutliga resultatet från den rättsmedicinska undersökningen. I övrigt kommer polisens utredare fortsätta att hålla förhör och bearbeta den information som finns i ärendet.

– I nuläget är förundersökningssekretessen total men vi jobbar på som bara den, säger en polis i Västerås.

Tidigare dömd för sexbrott

Den avlidna mannen är tidigare dömd för sexuellt ofredande av två 14-åriga flickor. Han anmäldes även nyligen för våldtäkt. Polisen vill inte kommentera om man misstänker att mordet har någonting att göra med mannens tidigare brottslighet eller den nyligen inlämnade våldtäktsanmälan.

– Men vi kartlägger såklart offret, det görs alltid, säger polisen.

Den avlidne 37-åringens granne berättar att han varken sett eller hört något misstänkt eller ovanligt i området under fredagskvällen och natten mot lördagen.

– Jag låg och sov när det började brinna men vaknade när brandkåren kom hit. Jag tror det var självförvållat genom sängrökning. Han var ju rökare, säger grannen.

Vill ha hjälp med tips

Bostaden är en gammal sommarstuga som tidigare hyrts ut av kommunen.

Polisen har förhört flera personer i området men vill inte gå in närmare på vad som hittills har kommit fram i utredningen.

Nu vill de ha in fler tips från allmänheten.

Alla iakttagelser kring tidpunkten för branden är intressanta uppger man på sin hemsida. Framför allt är personer och fordon av intresse.

Har du sett eller hört något? Ring polisen på 114 14