”Ovalbara” El Gharib vill ha regeländring

avLisa Röstlund

Palestinska aktivisten Amany El Gharib, 31, står på FI:s EU-lista.

Enligt reglerna kan hon inte väljas.

– Jag hoppas på en regeländring, att Sverige kan vara ett föregångsland, säger hon till Aftonbladet.

Amany El Gharib. Foto: Privat. Amany El Gharib. Foto: Privat.

Amany El Gharib är aktivist från Gaza, har jobbat mycket för kvinnors rättigheter i Palestina och forskat om kvinnors politiska deltagande i under Arabiska våren.

Hjärtat i Göteborg

Hon bor numera i Göteborg och sökte asyl i Sverige i september i fjol. I november beslutade Migrationsverket att hon skulle förflyttas till Norge, med anledning av Dublinkonventionen som säger att det europeiska land en asylsökande först kommer till ska behandla asylansökan.

Eftersom hon inte är svensk medborgare kan hon enligt valreglerna inte bli politiskt vald i Sverige. Ändå står hon på åttonde plats på Feministiskt initiativs EU-lista.

– För mig är hemma där mitt hjärta är, och det är i Göteborg. Vi vet inte vad som händer om jag skulle bli vald. Jag skulle önska att Sverige blev ett föregångsland och lät alla som folket vill välja representera i parlamentet, säger Amany El Gharib.

"Bör ej vara knutet till medborgarskap"

Hon tar upp att asylsökande ofta kommer från tredje världen.

– Vi kom till Europa för att vi har yttrandefrihet här. När jag ställde upp i det här valet såg jag det främst som ett sätt att få prata om kärnfrågorna jag vill ta upp: hur Europa ska bli bättre på integration och hur man ska förändra ojämlikheten i Sverige.

Enligt Zandra Bergman, pressansvarig på FI, kände partiet till att El Gharib inte är valbar enligt reglerna.

– Det här är ingen "strategi" från vår sida, utan en möjlighet att visa på att demokrati inte bör vara knutet till medborgarskap. Dessutom tog valberedningen fram henne eftersom hon har erfarenheter med kvinnopolitiska frågor som vi alla kan dra stor nytta av, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM