Nyheter

Carl Bildt slår tillbaka mot anklagelserna

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Snowden pekar ut Sverige som samarbetspartner i avlyssningshärvan.

Då slår Carl Bildt tillbaka - och publicerar något av en roman om anklagelserna på Twitter.

"Om polis ser på all trafik på en väg för att kunna ingripa mot brottslingar som de har rätt att spana efter - är det fel?" skriver utrikesministern.

Enligt nya uppgifter från NSA-läckan Edward Snowden har Sverige bedrivit ett intensivt samarbete med den brittiska säkerhetsmyndigheten GCHQ vad det gäller avlyssningar, skriver The Guardian.

"Föga sensationellt"

Tidningen skriver även att svenska regeringen, till skillnad från andra europeiska regeringar, reagerat med tystnad på avslöjandena om NSA:s övervakning.

Efter avslöjandet tog utrikesminister Carl Bildt bladet från munnen och twittrade till höger och vänster.

"Föga sensationer i detta, om än felaktig beskrivning av process för godkännande av inriktning av inhämtning i FRA-lagen." skriver han i en diskussion med TT:s reporter Owe Nilsson.

"Självklart finns samarbete"

Guardians påpekande om att svenska regeringen är tyst i frågan bemöter Bildt med: "Vi uttalar oss om det vi vet. Inte om annat. Rätt bra regel. I längden."

Han erkänner däremot att det finns ett samarbete länderna emellan: "Vår verksamhet sker med svensk utgångspunkt, i vårt intresse och efter svensk lag. Men självfallet finns samarbete."

För att illustrera hur han ser på avlyssningar drar han en liknelse: "Om polis ser på all trafik på en väg för att kunna ingripa mot brottslingar som de har rätt att spana efter - är det fel?"

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: