Publicerad:
Uppdaterad:

Mejlade cheferna – bad dem visa nåd

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

Orörliga lyssnar en 55-årig socialchef och en 57-årig enhetschef i Krokom på åklagarens beskrivning av hur de orsakat Lars Perssons död.

De visste att han mådde dåligt.

De fick ett mejl där han bad cheferna att ”visa nåd”.

Socialsekreteraren Lars Persson.
Foto: Privat
Socialsekreteraren Lars Persson.

I Östersunds tingsrätt läser åklagaren Åse Schoultz på klingande dalmål upp det socialarbetaren Lars Persson skrev natten till 24 maj 2010 till den nu åtalade enhetschefen: Jag vill vädja till er att ta hänsyn till att jag har två tonåringar hemma som behöver mat och kläder och att jag själv inte har någon annan utbildning att ta till." Han ber att åtminstone få ett arbete, vad som helst. "Är ej rädd att ta i och duktig på praktiska ting."

Stillsamma män

Istället skriver socialchefen två dagar ett sexradigt brev om att Krokoms kommun överväger att avskeda. Nu riskerar han fällas för att av oaktsamhet ha förorsakat Lars Perssons sjukdom och död.

De kommer själva att hävda att de gjort vad som lagen föreskriver, att personkonflikter hör till det normala på en arbetsplats.

De är två stillsamma män, till utseende bröder: kortväxta, blåjeans, skjorta under mörk ylletröja, höga hårfästen, släta ansikten, uppmärksam blick bakom glasögon.

Åklagare Åse Schoultz måste visa att de båda manliga cheferna struntade i sitt ansvar för arbetsmiljön och varningssignalerna från kollegor som gång på gång påtalade att Lars Persson behandlades illa av den nya arbetsledaren. Sju av dem ska vittna under den sex dagar långa rättegången.

Ritat tidslinje

Dessutom måste hon visa att självmordet var en direkt följd av beslutet att avskeda honom, och ingenting annat.

För att hjälpa rätten på traven har åklagaren ritat upp en tidslinje som börjar i november 2009 då Lars Persson och hans kollegor på socialtjänsten får en ny kvinnlig arbetsledare som lägger stor vikt vid pappersarbete.

När han den 24 maj skriver sitt nattliga brev är han ångestriden och vet inte på vilka grunder han ska varnas, eventuellt avskedas.

Han undertecknar: "en jätteförtvivlad och panikslagen Lars Persson". Han har då drygt två veckor kvar att leva.

I garderoben

Den 10 juni, ska han på möte och sägas upp, klockan 07.30 kommer larmet, polisen anländer sex minuter över åtta. Då försöker ambulanspersonal fortfarande återuppliva Lars Persson som hittats i garderoben bakom arbetsrummet. Hans kropp är varm och hans hustru Maria berättar för polisen att hennes man mått dåligt sedan i höstas på grund av problem på jobbet. En dotter säger: "Pappa har sagt att han inte orkar mer, inte vet hur han ska klara detta och inte vart han ska ta vägen."

Publicerad:
Publicerad: