Tecknade livförsäkringar för döda släktingar

avAgnes Loman

NYHETER

Misstänks ha försökt lura till sig 47 miljoner.

En 28-årig man misstänks ha försökt lura till sig 47 miljoner från sammanlagt 11 försäkringsbolag. Enligt åtalet har mannen använt sig av falska dödsattester för att komma över pengarna.

En 28-årig datatekniker bosatt i Göteborg misstänks genom att ha förfalskat dödsattester försökt lura till sig 47,3 miljoner kronor från sammanlagt 11 olika försäkringsbolag. Det var sommaren 2011 som If:s utredare fattade misstankar mot mannen. Han ville ha ut livförsäkringar från två av sina döda släktingar.

”Ovanligt hög summa”

De två avlidna, en man och en kvinna, påståddes ha dött i en bilolycka i Indien i juli 2011 och det fanns två anledningar till att utredarna från början fattade misstankar.

– För det första hade det bara gått 6 månader mellan tecknandet och dödsfallen och för det andra handlade det om ovanligt höga summor, 2 miljoner per person, berättar Mårten Sällström, utredare på If, för Aftonbladets Brottscentralen.

Avslöjad av felskrivna datum

If kontaktade den svenska ambassaden i Indien som inte hört talas om vare sig bilolyckan eller dödsfallen. Där blev man även misstänksam mot dödsattesterna som försäkringsbolaget skickade till dem. Datumen var nämligen skrivna på fel sätt.

– I Indien skriver man med datum först och årtal sist och i Sverige gör man tvärtom. Och datumen på dödsattesterna var skrivna på det svenska sättet, säger Mårten Sällström.

Dog i juli 2009

Efter ytterligare efterforskningar kom man fram till att de två personerna mycket riktigt hade avlidit i en bilolycka, men i juli 2009. Ett och ett halvt år innan livförsäkringarna tecknades. Något som enligt Mårten Sällström är mycket ovanligt.

– De få fall vi har haft av livförsäkringsbedrägeri så har personen fortfarande levt. Så vi blev väldigt förvånade över att de här personerna faktiskt var döda, säger han.

Förfalskade dödsattester

If anmälde fallet till polisen som vid en husrannsakan hittade ansökningar till ytterligare 10 försäkringsbolag. I december 2013 väcktes åtal mot mannen som misstänks för att ha förfalskat dödsattester för att komma åt pengarna. I bevismaterialet ingår även e-postkonversationer som mannen haft med indiska ambassaden där han försöker få dem att sätta ett senare datum på de redan existerade attesterna.

”Gott bevisläge”

Åklagare Karl-Erik Esbo anser sig ha ett bra bevisläge inför rättegången, även om det finns en del oklarheter. Det beror främst på att olyckan har skett på landsbygden i Indien vilket gör att det är svårt att få tillförlitliga uppgifter om vad som hänt.

– Jag är ändå säker på att vi kommer få en fällande dom, annars skulle jag inte väckt åtal, säger Karl-Erik Esbo. Rättegången inleds i juni och beräknas ta ungefär en vecka. Mannen nekar till brott.

If:s utredare Mårten Sällström berättar mer om fallet i kvällens Brottscentralen.