Trots dna-spår friades familjehemspappan för våldtäkt

NYHETER

På måndag kommer hovrättens dom

1 av 3 | Foto: Sandra bär ett halsband med ett japanskt tecken som betyder lycka.

Sandra, 17, anmälde sin familjehemspappa för våldtäkt.

Polisen kunde säkra flera dna-spår i hennes underliv – ändå friades mannen i rätten.

På måndag kommer hovrättens dom.

– Jag är väldigt nervös, säger Sandra.

Aftonbladet har tidigare berättat om Sandra. Hon är 17 år och har under stora delar av sin barndom utsatts för misshandel och levt under hot om att bli bortgift.

För två år sedan placerades hon i ett familjehem i en stad i Mellansverige och började för första gången på många år trivas med sitt nya liv.

Men under senvintern 2012 förändrades pappan i familjehemmet och den 27 mars samma år anmälde Sandra honom för våldtäkt.

Mannen ska, enligt hennes vittnesmål, ha tvingat till sig oralsex vid två tillfällen när den övriga familjen inte var hemma. En dryg vecka efter de första övergreppen våldtog han henne på en matta i flickrummet.

SKL säkrade spår

SKL kunde säkra spår från mannens spermier i flickans underliv och på en matta.

Trots det friades mannen i tingsrätten, men åklagaren överklagade och i morgon, måndag, kommer hovrättens dom.

– Bevisläget är detsamma och jag har naturligtvis stora förhoppningar om att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten, säger åklagare Helena Lundgren.

Familjehemspappans version är att han "erektionstränat" på toaletten, och att Sandra fört upp det papper med sperma han lämnat efter sig i underlivet. Anledningen, menar han, är att hon ville hämnas för att hon inte fått en telefon.

Hoppas kunna lita på samhället

När Aftonbladet når Sandra på söndagseftermiddagen är hon nervös.

– En fällande dom skulle innebära en stor lättnad och ett avslut för mig. Det finns bevis, och jag hoppas att hovrätten nu visar att man inte kan våldta någon och sedan bara gå fri. Jag är väldigt orolig och nervös, men jag hoppas fortfarande att jag kan lita på samhället.

Hur mår du i dag?

– Det har varit väldigt tufft, men jag är stark, jag har många som stöttar mig.