”Det har varit en fantastisk energikick”

avLiisa Aus, Martin Nilsson

Svenska Hjältars skolturné blev ett segertåg

Foto: BJÖRN LINDAHL

Oj, vilket kramkalas det blev.

Och oj, vilken succé – igen!

Daltorpskolan i Borås blev sista stoppet för i år.

– Det har varit en stor energikick. Eleverna har varit fantastiska, säger Mark Levengood som under hösten lotsat skolturnétåget genom hela Sverige.

Efter fem städer och 27 niondeklasser avslutade Svenska Hjältars skolturné i Borås. För andra året i rad har vi rest kort och tvärs över hela Sverige för att prata om mod och medmänsklighet med ungdomar.

– Responsen från eleverna är den stora behållningen för vår del. Alla frågor om journalistik i allmänhet och engagemang i de stora moraliska och etiska frågor som Svenska hjältar väcker i synnerhet. Det är fantastiskt att se hur det kan omvandlas i lektioner i skolan och diskussioner med eleverna, säger Aftonbladets publisher Jan Helin som också varit med på resan.

Modigast av alla kan vara 22-årige Kristian Kabelacs som varje vecka stått inför tusentals elever och berättat om den tunga tiden där han blev mobbad i skolan.

– Jag vet att det finns så många elever där ute som mår dåligt. Det är min plikt att berätta för att hjälpa andra, säger Kristian.

Fina gäster under turnén

Turnén har haft med sig fina gäster till olika orter. Från Svenska Hjältar-juryn hoppade Rolf Lassgård och Margot Wallström på till Östersund och Vallentuna.

– Modet finns i oss, men vi är också väldigt olika. Det finns väldigt många fler hjältar än man kan tro, sa Margot som lämnat uppdraget som FN:s speciella sändebud och nu sitter i ­juryn för Svenska Hjältar.

– Jag tror att Svenska Hjältar kan programmera hjärnan att göra rätt. Att vi ska våga när det gäller, sa Rolf Lassgård.

Bästa berömmet kom kanske från turnéns finaste gäst – Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren, 92, som tyckte att alla typer av mod är viktigt.

– Raoul hade tyckt att det här var väldigt roligt, sa Nina.

Men självklart är det eleverna som varit huvudpersonerna på turnén. Vi har träffat över 1600 femtonåringar och pratat kring olika teman som mobbning, civilkurage, misshandel, livskriser och våldtäkt. Jobbiga ämnen som berör.

...och nu väntar stora galan

– Men det roligaste är att niondeklassarna verkligen vågar ställa frågor och vågar prata. Det är gott kry i dagens 15-åringar. De är oerhört medvetna, säger Mark Levengood som själv fick frågan om vad det modigaste han gjort är.

– Det är när jag som 16-åring kom ut som homosexuell. Jag bodde i Finland där ingen pratade om detta och kände mig som Finlands enda bög. Det var fruktansvärt jobbigt. Och väldigt modigt.

Nu drar turnétåget hem till Stockholm igen. Om tre veckor är det dags för Svenska Hjältar-galan med fantastiska nya hjältar på scenen. TV4 den 20 december klockan 20.00.

Missa inte den!