”Unikt” åtal mot digitala knarkhandlare

Två skåningar misstänks ha sålt 1 880 paket med knark på anonymt nätverk

På anonyma sidor på internet saluförs enligt polisen, droger, vapen, utrotningshotade djur och beställningsmord.

Två män som misstänks ha sålt mycket stora mängder narkotika på det anonyma nätverket Tor åtalades på onsdagen.

– Det här är ett unikt åtal och vad vi känner till finns det inget liknande fall av samma omfattning där handel med narkotika har bedrivits på internet, säger polisens spaningsledare Jimmy Arkenheim.

Efter ett intensivt spanings- och utredningsarbete av polisen väcktes i dag åtal mot två män från Helsingborg. De är misstänka för en omfattande narkotikaförsäljning på internet.

Totalt misstänks männen ha genomfört 1 880 affärer.

Knarket som sålts har bestått av främst hasch, marijuana, amfetamin, kokain, ecstacy och narkotikaklassade läkemedel. Sammanlagt har hundratals narkotikaköpare identifierats och ett stort antal av dessa har tidigare varit okända för polisen.

Åklagaren uppskattar värdet på narkotikan till drygt 1,9 miljoner kronor.

Hundratals köpare

Köparnas ålder har varierat mellan 18 till 50 år, men polisen uppger att till exempel en 14-åring med lätthet har kunnat beställa narkotika, utan att säljaren haft möjlighet att kontrollera åldern på beställaren.

De bägge männen nekar till brott. En av dem medger i förhör i den omfattande förundersökningen att han postat brev.

– Jag har hjälpt någon att posta. Och fått pengar för det. Men vad det har innehållit, det kan jag inte svara på, säger han.

De misstänkta köparna finns utspridda över hela Sverige och i några fall har även utländska köpare identifierats, enligt polisens förundersökning.

Beställningsmord och barnporr

Polismyndigheten i Skåne har under 2013 och 2014 framgångsrikt drivit ett flertal ärenden mot handeln med illegala varor på internet. Det handlar om utredningar av brott på vad man kallar ”darknet”, det så kallade dolda internet, som tillgängliggörs via det anonyma nätverket Tor.

– Man måste ha en speciell webbläsare och en inloggning, berättar Jimmy Arkenheim.

På ”darknet” finns flera olagliga verksamheter, berättar spaningsledaren:

– Man kan beställa mord och man kan handla med barnporr.

De två helsingborgarna som nu åtalas har haft ute annonser om försäljning av olika narkotiska preparat. De har marknadsfört sina produkter helt öppet i tron om att de är anonyma.

Bevisprovokation

Pengatransfereringen mellan köpare och säljare misstänks ha skett med den digitala valutan Bitcoin. Efter att affären gjorts upp så har, enligt polis och åklagare,varan levererats per post.

Kammaråklagare Stefan Gradler har i målet åberopat en stor mängd bevis. Förutom förhör med de misstänkta finns det omfattande teknisk bevisning. Filmer från olika postutlämningsställen, telefonavlyssning och flera beslag från de misstänktas bostäder.

Polisen har även, efter åklagarens tillåtelse, genomfört provokativa åtgärder.

– Det vi gjort är att vi beställt narkotika av de här personerna, säger spaningsledaren Jimmy Arkenheim.

Länskriminalen i Skånes kartläggning av de ljusskygga verksamheterna i cyberrymden väntas under våren leda till fler åtal.

Publisert: