Fortsatta störningar under kvällen

Av: Britt Peruzzi, Victor Stenquist, Björn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:

Men ett spår öppnade strax efter klockan 18

Stockholm lamslogs i morse av tågolyckan vid Södra station.

Enligt Trafikverket kan det dröja en vecka innan trafiken flyter på som normalt igen.

– Håll er informerade via hemsidorna, vädjar Thelma Henrysson på SJ:s pressjour.

Urspårningen av ett godståg i en tunnel under Södra station på Södermalm klockan 6.30 i morse har under dagen fått konsekvenser för i princip alla som rört sig i huvudstadens trafik.

Sedan tågen mellan Stockholm och Södertälje tvingades ställas in har både fjärrtåg, pendeltåg och tunnelbanan drabbats av stora störningar.

De resande har under dagen hänvisas till alternativa resvägar:

Vissa tåg har letts om, andra tåg har ersatts av bussar, och till de resenärer som haft möjlighet att ställa in sina resplaner har SJ erbjudit fullt återköp av biljett, oavsett flexibilitetsnivå.

Inför kvällen är SJ:s läge oförändrat:

Hänvisad till SL

– Man kan fortfarande inte åka mellan Södertälje och Stockholm med SJ:s trafik utan då är man hänvisad till SL, säger Thelma Henrysson på SJ:s presstjänst.

SL har under dagen bedömt sträckan Stockholms central och Älvsjö som den hårdast drabbade.

– Skillnaden från i morse är att Södertäljetågen som då bara gick till Älvsjö nu går ändå till Årstaberg där man kan byta till tvärbanan. Det finns också ersättningsbussar mellan Telefonplan och Älvsjö, säger Lovisa Åbom, informatör på SL.

• Resande söderut med pendeltågen kan ta sig till Årstaberg med tvärbanan eller till Älvsjö, först med tunnelbanan till Telefonplan och sedan med ersättningsbuss vidare till Älvsjö.

• En alternativväg söderut är att åka via Farsta strand och där byta till pendeltåget.

– T-banan i city berörs eftersom det kommer att bli större trängsel när många väljer alternativa vägar.

Generellt har urspårningen slagit hårdast mot långgående trafik mot Malmö och Göteborg och givetvis pendeltrafiken, enligt Denny Josefsson, informatör på Trafikverkets pressjour.

Ett spår öppnade klockan 18

Men en ljusning i trafikmörkret syns.

Strax efter 18 öppnade ett av spåren i tunneln.

– Det innebär att Södertäljependeln kommit i gång lite smått. I morgon beräknar vi att den kommer att gå ungefär som vanligt, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.
Det innebär att pendeltågen kan rulla mellan Södertälje och Märsta – dock med begränsad trafik. Men samtidigt kommer SL dock att fortsätta köra sina extrainsatta bussar från Älvsjö.

Under onsdagmorgonen hoppas man kunna öppna ytterligare ett spår.
– Det här riskerar att fortsätta några dagar. För den händelse att det här skulle bli långvarigt vill vi forma en ersättningstrafik som är så tydlig som möjlig för våra resenärer, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour.

Stopp i en vecka

Enligt Trafikverket hade olyckstågets bakre vagnar, som vid urspårningen hamnade på spåret, i eftermiddag lyfts av spåret.

– Nu är det bara de som spårat ur som står kvar. Men arbetet är komplicerat, eftersom det rör som om en tunnel kommer det att ta extra lång tid, säger Denny Josefsson som har svårt att uppskatta hur många resenärer som kommer att ha drabbats.
Den tidigare uppskattningen om att uppröjningsarbetet tar minst en vecka ligger fast.
– Det lär säkert dyka upp nya prognoser i morgon förmiddag men det är ingenting som är gjort till morgondagen i alla fall, säger Lennart Helsing.

Men längre tid än tio dagar tror man på Trafikverket inte att uppröjningsarbetet ska behöva ta.
Om ett av spåren öppnas under kvällen kommer SJ:s tåg mellan Malmö och Stockholm att kunna gå som normalt redan under onsdagen. Tågen mellan Stockholm och Göteborg, Oslo samt Karlstad kommer dock att gå via Västerås.

Tipsa | Aftonbladet

Publicerad: