Nyheter

Larmar om snöoväder

Av: 

Staffan Dickson

John Granlund

NYHETER

SMHI: Kan komma 2 till 3 decimeter snö

Upp med garden – här kommer vinterns första snösmocka.

Packad med upp till 30 centimeter snö i vindbyarna.

Tågtrafik ställs in och SMHI går ut med en klass 2-varning för stormen Sven.

Meteorologerna är överens: Ovädret kommer att bli besvärligt. Det handlar om storm, regn, snöfall och kyla som väntas nå västkusten i morgon vid lunch.

SMHI gick på onsdagen ut med klass 2-varningar för storm utanför väst- och sydkusten, hårda vindbyar uppåt 29 meter per sekund i Skåne och Halland samt kraftigt snöfall och drivbildning i Dalarna, Gästrikland och norra delen av Uppsala län. Från torsdag kväll och över natten väntas uppemot tre decimeter snö på sina ställen.

Bakgrunden till ovädret är ett djupt lågtryck som väntas ladda upp mellan Grönland och Island i dag.

– Jag tror att det kommer att bli ganska så stökigt. Det är en kombination av höga vindhastigheter, nederbörd och sjunkande temperaturer, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

”Dragit lärdom av stormarna”

Trafikverket förbereder sig för kaos i trafiken genom att kalla in extrapersonal till sina trafikcentraler. Under onsdagen meddelade myndigheten att tågtrafiken på sträckan Malmö–Ystad–Simrishamn ställs in mellan torsdag klockan 12 och fredag klockan 14.

– Det finns en planering och en förberedelse. Vi har dragit lärdom av stormarna genom åren och håller möten med trafikföretagen där man gemensamt beslutar reducera tågtrafiken, eller kanske som i stormen ­Simone ställa in den helt, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon uppmanar trafik­anter att redan nu över­väga att lämna bilen hemma i morgon om vädret blir så illa som prognoserna förutspår.

– Det kan definitivt bli besvärligt i trafiken och i olika typer av förbindelser. Man får nog räkna med en del förseningar när det kommer till tåg och annat, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

”Stora mängder snö”

Under torsdagen väntas ovädret röra sig in över Mellansverige mot Stockholmsområdet. Då ska nederbörden övergå från snöblandat regn till fullskaligt snöfall, enligt prognosen.

I Svealand väntas ”stora mängder snö” falla från och med torsdagen, enligt SMHI.

– På en del håll kan det ­röra sig upp emot en 2-3 decimeter, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter