Så uppstod skandalen kring Omar Mustafa

avJohn Granlund

Omar Mustafa sa från början att han bjudit in kända antisemiter – utan att dela deras ståndpunkter.

Men sedan dess har det visat sig att också han själv hyser kontroversiella åsikter.

– Skicka svenska JAS-plan mot Israel nu!, skrev han tidigare på Twitter.

Detta har hänt hittills:

7 april - Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse. Han nominerades av Socialdemokraterna i Stockholm.

9 april - Socialdemokraterna kritiseras från flera håll när det blir känt att Omar Mustafa varit med och bjudit in flera personer med antisemitiska åsikter till Islamiska förbundets konferenser, där han själv är ordförande. Bland annat bjöd Mustafa in Salah Sultan, som tidigare sagt att judar begår ritualmord på kristna i samband med påsken och att använder deras blod i det osyrade brödet. I påskas samarrangerade Islamiska förbundet muslimska familjedagar där Azzam Tamimi och Yasir Qadhi var inbjudna att tala. Tamimi har liknat Israel vid cancer och Qadhi har ondgjort sig över att det inte går att kritisera homosexualitet.

– När nu en sådan person väljs in i partistyrelsen för Sveriges största parti, blev jag även besviken. Jag förstår det inte, det verkar inte som valberedningen gjort någon bakgrundskoll, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommittén mot antisemitism, SKMA.

10 april - Tidigare S-ledaren Mona Sahlin ansluter sig till kritikerna och kräver att partiledningen tar avstånd.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, säger hon i Aftonbladets nya tv-satsning Partiprogrammet.

11 april - S-ledaren Stefan Löfven försvarar Omar Mustafa i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger Löfven.

Samtidigt svarar Omar Mustafa på den massiva kritiken i ett brev till Aftonbladet. "Syftet att bjuda in dessa talare var i linje med min övertygelse om dialog med väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter."

12 april - Omar Mustafas kollega i partistyrelsen, Vivianne Macdisi, kräver att han tar avstånd från Islamiska förbundets kvinnosyn om han ska sitta kvar. Förbundets kvinnosyn beskriver hon som "en stereotyp och konservativ syn på könen där män och kvinnor inte ställs lika inför lagen."

Samtidigt avslöjades att Mustafa gått emot partiledningen i ett antal inlägg på Twitter, där han bland annat skrev "Skicka svenska JAS-plan mot Israel nu!".

13 april - S-ledaren Stefan Löfven går ut med att Omar Mustafa måste välja mellan partistyrelsen och Islamiska förbundet.

Samtidigt går riksdagsledamoten Carina Hägg (S) ut och kräver att Omar Mustafa avgår.

Enligt Expressen har Omar Mustafa dessutom "gillat" den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen - på sin Facebook-sida.