Sverigedemokraterna

Åkesson kan bli utbytt nästa år

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Falangerna inom SD bråkar helt öppet efter skandalen – Åkessons ledarskap ifrågasätts

Foto: Jimmie Åkessons gäng utmanas av ”bunkergänget”, där bland andra Gustav Kasselstrand och David Lång ingår.

Filmskandalerna har blott­at en hård maktkamp inom Sverigedemokraterna.

Nu strider falangerna i partiet helt öppet.

Nästa år kan Jimmie Åkesson komma att utmanas om partiledarposten.

Den uppmärksammade filmskandalen skördade i går sitt andra offer i SD-toppen. Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesperson, tar nu en timeout från alla sina politiska uppdrag och det är oklart hur hans framtid inom SD och i riksdagen ser ut.

Beskedet kom dagen efter att Erik Almqvist fått sparken från posten som ekonomisk-politisk talesperson, efter att tidningen Expressen avslöjat att han använt ett grovt rasistiskt och sexistiskt språk under en festkväll i Stockholm 2010.

Samtidigt som partiledaren Jimmie Åkesson nu genomlider sin värsta kris sedan partiet kom in i riksdagen 2010 – visar SD upp en allt annat än enad front.

Utan partiledningens vetskap skrev i går företrädare för Sverigedemokratisk ungdom, SDU, en mycket kritisk artikel på DN Debatt. Där gick ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne till hårt angrepp mot sin egen partiledare. Enligt SDU var det helt fel att ge Erik Almqvist sparken.

”Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå”, skrev man.

Stor frustration

Man menar att många fler kan komma att uteslutas om Åkesson fortsätter att agera på ett liknande sätt.

Jimmie Åkesson själv tyckte det var sorgligt att partiet inte kunde visa upp en enad front i en svår tid.

– Det man tycks missa är att Erik sa att han själv fattat samma beslut oavsett vilka önskemål eller krav jag eller partiledningen hade ställt på honom, säger han.

Frustrationen i partitoppen är stor över hur Kasselstrand, som också är tjänsteman på SD-kansliet, agerat. En källa uppger för TT att man nu utreder om han varit illojal när han skrev debattartikeln.

I Aktuellt i går kväll uppgav partisekreteraren Björn ­Söder att Kasselstrand och Hahne inte har SDU bakom sig utan de försöker skapa splittring.

Rensat bort folk

Filmskandalen har fått en gammal maktkamp att blossa upp i partiet. Enligt vad Aftonbladet erfar står Åkesson på ena sidan, där den absoluta partitoppen också ingår. I andra hörnan står ”bunkergänget”, som uppges ha visst stöd av SDU. De vill föra en mer traditionell och hårdför SD-politik.

I delar av partiet, framför allt bland äldre medlemmar, finns ett missnöje mot att Åkesson på sistone rensat ut obekväma SD-företrädare och att man tonat ner nationalismen. Dessutom ska nolltoleransen mot rasism ha skapat problem.

– Folk i SD vill vara frispråkiga och ha högt i tak. Det handlar inte om att man vill kunna uttrycka sig rasistiskt utan att man vill känna att man kan göra bort sig utan att äventyra sin framtid, säger den tidigare SD-medlemmen Camilla Rågfors.

Nästa år har SD landsdagar. Rågfors tror att Kasselstrands agerande är en signal på att man vill se Åkesson bytas ut.

– Jag tror att han skriver en debattartikel trots att han vet att den kommer att skada Åkesson är beviset på att bollen är i rullning. Annars hade han avstått, säger hon.

Det är långt ifrån första gången som Gustav Kasselstrand väljer att gå emot sitt moderparti. Förra året skrev han en debattartikel – där han sågade SD:s syn på Israel/Palestina-frågan.

SD har skakats av bråk

Sedan Gustav Kasselstrand tog över som ordförande i SDU har ungdomsförbundet vid flera tillfällen hamnat i konflikt med moderpartiet.

Den 7 november 2011 skrev Kasselstrand en debattartikel i Aftonbladet, tillsammans med sin vice ordförande William Hahne. Där krävde man att SD skulle ändra sin inställning i den kontroversiella frågan om Israel/Palestina. Då partiledningen gått på en proisraelisk linje vill SDU i stället lyfta fram nationalismen –och kräver i stället att Palestina ska erkännas som en egen stat.

Kort därefter fick William Hahne sluta som pressekreterare för SD.

Enligt medieuppgifter genomförde partiledningen ett misslyckat kuppförsök mot Kasselstrand på den senaste SDU-kon­gressen i början av september.

Man lyfte då fram Paula Bieler, som bland annat sitter i SD-kvinnornas styrelse, som en motkandidat. Efter en hård kamp vann Kasselstrand till slut en överlägsen seger.

Men under kongressen utbyttes hårda ord. Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon fick höra av en person att hon skulle hålla sina och partiledningens ”slemmiga händer borta” från SDU. ­Attacken mot Erixon, som i dag är sekreterare till partisekreteraren Björn Söder, fördömdes av ­Kasselstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM