Nyheter

De kräver ett ’offer’

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson, Josefin Westin

Triangeldrama inom S efter petningen av Omar Mustafa skakar Stefan Löfven

1 av 2
dominobrickanI går höll Omar Mustafa en presskonferens. Han sa då att han inte längre ser sig själv som socialdemokrat. Petningen av honom har nu skapat en spricka inom S och satt bland andra Löfven och Palm under press.

Pressen ökar på Veronica Palm (S) efter Mustafa-­affären.

För att rädda sin ­top­position kan hon nu ­tvingas offra en nära bundsförvant.

– Det krävs ett bond­offer, säger en S-källa.

Den senaste S-krisen har utvecklats till ett triangeldrama i Stockholmsdistriktet.

Omar Mustafa-affären har lett till hård kritik mot partiledaren Stefan Löfven, men mest mot distriktet i Stockholm som nominerade Mustafa till partistyrelsen.

Vill ersätta Palm

På lördag ska distriktet välja ny ordförande och styrelse.

Aftonbladet har tidigare avslöjat det växande missnöjet mot ordförande ­Veronica Palm och hennes hantering av Mustafa. ­Flera tunga S-politiker lobbar för att hon ska ersättas av exministern Ylva Johansson, som petades ur partistyrelsen på S-kongressen.

Aftonbladet har talat med en rad personer med insyn i maktspelet. Allt ­tyder på att Veronica Palm trots kritiken sitter relativt säkert.

Kritiseras hårt

Men flera källor uppger att hennes nära bundsförvant kommer att få bära hundhuvudet för krisen: riksdagsledamoten Teres Lindberg, även styrelseledamot i Stockholms stad.

Lindberg satt i valberedningen som tog fram ­kandidater till partistyrelsen. Hon får hård kritik för hanteringen då Ylva Johansson petades och Omar Mustafa valdes in.

Valberedningen i Stockholm har föreslagit att ­Teres Lindberg ska sitta kvar. Men nu kan hennes plats gå till någon annan – för att trygga Veronica Palms plats som ordförande.

– Det krävs ett bond­offer, säger en S-källa.

Lindberg själv vill inte kommentera kritiken.

’Får gå upp i stolen’

Katina Staf är sammankallande i valberedningen i Stockholm. Enligt henne kommer inga förändringar göras inför lördagens val.

– Om någon vill något annat så får de gå upp i talarstolen och yrka på sitt förslag, säger hon och tillägger:

– Just nu finns inga motkandidater.

Omar Mustafa höll i går en presskonferens om ­affären. Han kallar sig inte längre socialdemokrat och är hård i sin kritik av partiledningen.

Enligt Mustafa var orsaken till att han tvingades bort en annan än den officiella, att han inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från antisemitiska och ­homofoba föreläsare:

– De sa: ”Omar du har ­inte gjort något fel, pressen från media har blivit för stor, partiledningen är trött efter kongressen och partiledaren vill hellre ­prata jobb.”

Vill ha transparans

Veronica Palm vidhåller sin version och hoppas bli omvald i helgen.

– Det har pratats om kupper och hemliga grupper. Jag vill inte att S i Stockholm ska styras av någon hemlig liten grupp. Den tiden är förbi, det ska vara öppna processer och jag står till partiets för­fogande.

DE ÄR FÅNGAR I TRIANGELDRAMAT

Ylva Johansson.

Ylva Johansson (S), 49, riksdagsledamot och sitter i styrelsen i Stockholms stad.
Bakgrund: Tidigare skolminister och ­biträdande socialminister. Är S talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Inblandning: De falanger som vill ha bort Palm från ordförandeposten i S-­distriktet kuppar för att Johansson ska ta hennes plats. Johansson petades ur partistyrelsen på S-kongressen.
 

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Veronica Palm.

Veronica Palm (S), 40, riksdagsledamot och ordförande i Stockholms stad.

Bakgrund: Är ordförande i Stockholmsdistriktet sedan 2009 och sitter med i S verkställande utskott sedan 2011. Är även ordförande i civilutskottet.

Inblandning: Hon uppmanade Omar Mustafa att lämna partistyrelsen efter bara sex dagar. Samma dag avgick han. Ställer upp för omval i Stockholmsdistriktet.
 

Teres Lindberg

Teres Lindberg (S), 38, riksdagsledamot och ledamot i Stockholms stad.

Bakgrund: Tidigare har hon bland annat varit biträdande finansborgarråd i Stockholm. Sitter i riksdagen sedan 2011.

Inblandning: Har fått tung kritik för sin roll som Stockholmsdistriktets representant i valberedningen inför S-kongressen. Kan komma att förlora sin plats i S-styrelsen i Stockholm i helgen.