V miljardsatsar på hyresrätter

”250 000 unga behöver bostad”

Vänsterns ekonomiskpolitiske talespersonen Ulla Andersson (V).
Vänsterns ekonomiskpolitiske talespersonen Ulla Andersson (V).

Vänsterpartiets budget kommer inte förrän om två veckor.

Men redan i dag kan Aftonbladet avslöja att den innehåller en miljardsatsning på hyresrätter.

– Vi har en väldigt stor bostadsbrist och 250 000 unga som behöver bostad, säger ekonomiskpolitiske talespersonen Ulla Andersson (V).

I går presenterade finansminister Anders Borg (M) alliansens höstbudget. Om cirka två veckor kommer oppositionspartierna med sina skuggbudgetar. Den 4 oktober är det Vänsterpartiets tur men redan i dag kan Aftonbladet avslöja en av de stora satsningar som partiet föreslår.

Det handlar om ett statligt investeringsstöd för byggandet av fler hyresrätter. Redan 2013 lägger man en miljard på satsningen, för att sedan gradvis lägga på mer pengar de följande åren. Målet är att det ska byggas 20 000 hyresrätter varje år redan om fem år och att stödet behövs tio år framöver.

”Saknar avdrag för tält”

– Drygt 240 av landets kommuner har bostadsbrist. Situationen är väldigt allvarlig. Det är färre unga i dag som har tillgång till egen bostad än det var för 15 år sedan. Vi har 250 000 unga som behöver bostad. Det är tydligt att vi har en väldigt stor bostadsbrist och just hyresproduktionen har halkat efter under väldigt lång tid, säger Ulla Andersson (V).

Hon menar dessutom att bostadsbristen skapar problem på arbetsmarknaden.

– Man kan inte flytta till orter där jobben finns eftersom det är så stor bostadsbrist, säger hon.

Vänsterpartiet är hårda i sin kritik av regeringens bostadspolitik.

– Regeringen försöker på olika sätt kringgå sitt ansvar. Det gör man genom administrativa åtgärder eller långsiktiga skatteförslag - med förslag om andrahandsuthyrning och ockerhyror. Det enda jag saknar är avdrag för tält, säger Ulla Andersson.

Stödet riktas mot tillväxtorter

Det statliga stödet ska vara villkorat så att nybyggnationerna är klimatsmarta. Dessutom får inte årshyran överstiga 1 500 kronor per kvadratmeter. Stödet ska riktas till tillväxtorter där V menar att bostadsbristen är mest akut.

Hon är dock osäker på om partiets förslag har stöd av de andra oppositionspartierna.

– Det får du fråga dem om. Men jag noterar att det hittills lagt fram förslag för statligt stöd för nybyggnation av hyresrätter.

Publisert: