Utökad busstrejk – men samtal pågår

NYHETER

Busstrejken har kommit till ytterligare sju städer – bland annat står all spårtrafik i Norrköping stilla.

Men på måndagen återupptog parterna samtalen, ända till sent på kvällen.

De ska återupptas igen på tisdagen.

Kommunals ordförande Annelie Nordström sträckte ut en hand och bjöd in Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson till ett "resoneringsmöte". De träffades på Kommunals huvudkontor under måndagsförmiddagen.

– Bara det att vi nu har en dialog igen är positivt och ett slags närmande, säger Peter Jeppsson.

Förhandlingsvilja finns

Några konkreta förslag om uppgörelser verkar inte framkommit, men viss optimism kunde ändå skönjas.

– Vi ville känna om det fanns förhandlingsvilja och det tycks det finnas, säger Annelie Nordström.

Parterna understryker noga att inga direkta förhandlingar pågår. Men samtalen fortsatte ända fram till 23-tiden på kvällen och de återupptas klockan 10.00 på tisdagen.

Förutom spårvagnsförare i Norrköping är nu även bussförare i Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar uttagna i strejk. I Jönköping, Gävle och Östersund går verkstads- och servicepersonal ut i strejk och sedan tidigare omfattas busstrafiken i Stockholmsområdet, Södertälje och Umeå.

Kan drabba festival

I Stockholmsregionen är det fortfarande Lidingö, Södertälje, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och delar av innerstaden som berörs. Samtidigt väntar sig Storstockholms Lokaltrafik fler resenärer den här veckan, eftersom det är en vanlig arbetsvecka och dessutom sommartidtabell med färre avgångar. På SL:s kundtjänst kände man också av ett ökat tryck från oroliga resenärer både inför och under måndagen.

I Norrköping oroar sig Mattias Näsström, operativ chef på Östgötatrafiken, framför allt för att strejken ska fortsätta till slutet av veckan.

– På torsdag börjar Bråvallafestivalen, med över 40 000 sålda biljetter. Är inte spårvagnstrafiken i gång då får det stora konsekvenser.

TT