Nyheter

En seger för anständigheten

Av: 

Oisín Cantwell

Haddile med sin fostermamma Malen Liewehr.

Foto: Lennart Månsson

NYHETER

Anständigheten segrade då Migrationsdomstolen upphävde utvisningen av Haddile.

Migrationsverkets känslokalla och fantasilösa beslut upprörde inte bara en hel nation: juristerna konstaterar att byråkraterna inte ens följde bestämmelserna.

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik var övertygad om att domstolen skulle fastställa det hårt kritiserade beslutet att utvisa Haddile.

Regler och paragrafer hade följts till punkt och pricka och de som hade en annan uppfattning om den saken hade helt enkelt inte läst på.

Låt oss mot bakgrund av denna självsäkerhet hoppas att tjänstemännen tar intryck av ett besked som rimligen måste förvåna dem.

Migrationsdomstolen underkänner nämligen deras resonemang på centrala punkter.

Ältade i två år

För det första konstaterar juristerna att det inte är förenligt med principen om barnets bästa att utvisa flickan till Frankrike just nu. Ett självklart beslut, då tvåringens mamma inte befinner sig där och det råder oklarhet om vilka släktband det i övrigt finns i detta land.

Och för det andra anser domstolen att flickans ansökan om uppehållstillstånd i första hand ska prövas mot förhållandena i Algeriet. Lika självklart det, då det är därifrån modern kommer och har återvänt till.

Nu är det inte bara Migrationsverket som får bakläxa. Det konstateras att socialtjänsten i Lund måste utreda vilka som är flickans biologiska föräldrar och vilken förmåga de har att ta hand om barnet.

Samma socialtjänst som har ältat flickans öde i två år utan att komma någonvart.

Dagens besked är alltså inget definitivt beslut. Att Haddile är tillbaka på ruta ett är dock ett fall framåt, domstolen tvingar myndigheterna att göra en ordentlig prövning av hennes situation.

Blev misshandlad

Men det finns en djupt obehaglig dimension i denna situation som ingen myndighet ännu har berört.

Flickan fördes bara fyra månader till gammal med hjärnskador till sjukhus, av allt att döma efter att ha blivit misshandlad.

Mannen som tog hand om Haddile efter det att mamman övergivit henne häktades som misstänkt, men bevisen höll inte, han släpptes. 

Vi vet inte vem det var som misshandlade flickan. Så länge detta allvarliga brott inte är uppklarat så finns det en risk att hon återförenas med en person som vill henne illa.

Det är Sveriges skyldighet att förhindra att en sådan katastrof sker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på Europatipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 20.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert: