Rymde i rökpaus – mördade Hans, 81

Den 37-årige mannen var ordinerad extra tillsyn var 15:e minut.

Men under en rökpaus smet han från vuxenpsykiatrin.

Dagen efter rymningen dödade han en man med yxa och kniv i Arvidsjaur.

Skärsår på händerna Assar Hägg och hans fru Lilly kom körande i bil och försökte stoppa attacken på Hans Granberg men då gick yxmannen till attack mot deras bil.
Skärsår på händerna Assar Hägg och hans fru Lilly kom körande i bil och försökte stoppa attacken på Hans Granberg men då gick yxmannen till attack mot deras bil.

Att lämna vårdavdelningen var alldeles för enkelt.

Kommunikationen med polisen fungerade inte när mannen väl försvunnit.

Och det hela slutade i tragedi.

"Blev allt mer psykotisk"

Nu är vuxenpsykiatrin färdig med sin internutredning gällande mordet på 81-årige Hans Granberg i Arvidsjaur den 29 november i fjol, skriver Norbottens-Kuriren.

Den 37-årige mannen hade vårdats vid vuxenpsykiatrins i Sunderbyn från tisdagen den 27 november. Personalen uppfattade honom som både social och trevlig, men i utredningen står det att mannen blev allt mer psykotisk ju längre tiden gick och han var ordinerad extra tillsyn var 15:e minut.

Trots det lyckades han lämna vården – på en vanlig rökpaus på onsdagsmorgonen.

"Ville rädda moder jord"

Dagen efter attackerade han 81-årige Hans Granberg, som rastade sin hund längs E 45 i Arvidsjaur, med både yxa och kniv innan han flydde från platsen. Cirka fyra timmar senare greps mannen i en jaktkoja, ungefär samtidigt som 81-åringen avled av sina skador.

37-åringen har i förhör sagt att han attackerade mannen för att han "ville rädda moder jord från naturen och människan".

Här inträffade dådet
Publisert: