USA övar med krigsfartyg vid Nordkoreas gräns

avLouise Frilund

NYHETER

”En allvarlig militär provokation”

1 av 5

USA har skickat ett av världens största krigsfartyg till Sydkorea för gemensamma övningar.

Med syfte att "stärka regional säkerhet och stabilitet". Något som Nordkorea inte uppskattar.

– Det är ett hänsynslöst hot mot oss, skriver landets ledande tidning.

De två dagar långa övningarna började på måndagen då det amerikanska atomdrivna hangarfartyget USS Nimitz lämnade Busan, i södra Sydkorea där den legat i hamn under helgen. Fartyget som väger 97 000 ton och är ett av världens största krigsfartyg, kommer att delta i gemensamma övningar runt den koreanska halvön. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Övningarna kommer att innebära flygplansoperationer och stridsövningar till havs, skriver den amerikanska marinen i ett uttalande.

Ska styrka säkerheten

Övningarna syftar dels till att "stärka regional säkerhet och stabilitet", enligt uttalandet.

Den gemensamma aktiviteten mellan USA och Sydkorea är ingenting som Nordkorea uppskattar.

Diktaturen kallar övningen med fartyget Nimitz för "en allvarlig militär provokation" och en repetition inför krig.

– Det här är ett allvarligt hot mot oss ... som skulle kunna driva halvön mot ett kärnvapenkrig, skriver Rodong Sinmun, som är den officiella tidningen för Nordkoreas ledande parti, på måndagen.

– Hur kan vi ens ignorera ankomsten av sådana farliga krafter till syd? frågar sig ledarskribenten.

”Våra styrkor står redo”

– De krigshetsar ... men får inte glömma att våra styrkor samtidigt står helt redo att attackera i linje med de operativa planer som godkänts av vår högsta kommando.

Nordkoreas trupper nära den omtvistade gränsen vid västhavet har beordrats att slå tillbaka om "en enda granat faller" i deras territorium. Det sa Nordkoreas armébefälhavare i ett uttalande nyligen, enligt nyhetsbyrån AP.

Ny försvarsminister

Under måndagen rapporterade statliga medier även att Nordkorea har ersatt sin hårdföra försvarsministern med en föga känd general, Jang Jong Nam. Utomstående analytiker bedömer bytet som ett försök att installera en minister av yngre generation, i syfte att stärka sitt eget grepp om armén, skriver AP.