S-kongressen 2013

Löfven riskerar att köras över om föräldraförsäkringen

Av: 

Pär Karlsson

Stefan Löfven och SSU:s ordförande Gabriel Wikström.
Stefan Löfven och SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

NYHETER

GÖTEBORG. SSU har redan tvingat Stefan Löfven att ge sig en gång.

In i det sista lobbar man nu hårt för att köra över S-ledaren i kampen för en tredelad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod.

– Jag tror vi kommer att klara detta, säger SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

I går valde en enig S-kongress Stefan Löfven till ny partiordförande. Men redan i sitt linjetal erkände han sig besegrad för första gången. Han meddelade då att han och partiledningen anslöt sig till den kampanj som SSU drivit stenhårt inför kongressen. Ungdomsförbundet ville att unga arbetslösa får jobb, praktik eller utbildning inom tre månader, en 90-dagarsgaranti. Genom beskedet undvek S-ledaren och partistyrelsen, som tidigare inte velat sätta någon tidsgräns, att åka på en garanterad förlust i en omröstning.

Ny konflikt hotar

När partiet i dag dessutom hittade en kompromiss i den uppmärksammade frågan om vinster i välfärden så var det alltså andra dagen i rad som S-ledaren fick se sitt parti lösa upp knutarna i kontroversiella frågor.

Men fortfarande återstår en nöt att knäcka, den om föräldraförsäkringen. S-kvinnor driver sedan en tid en kampanj där man kräver att partiet ska införa en tredelad försäkring under nästa mandatperiod om man vinner valet. Partiledningen har samma mål men har inte velat fastställa när reformen ska genomföras.

Men i och med att S-kvinnors förslag har stöd av LO, SSU, S-studenter och flera tunga distrikt så kan Löfven tvingas ge sig.

Aftonbladet kan avslöja att SSU spelar en central roll även denna gång. Enligt källor så står och faller frågan med hur ombuden med SSU-anknytning ställer sig i frågan. Man kampanjar nu in i det sista för att få tillräckligt många ombud med sig för att vinna frågan.

– Vårt krav är egentligen en helt individualiserad föräldraförsäkring som delas lika mellan föräldrarna. Nu har vi en situation där vi förstår att vi inte kommer att få igenom det kravet. Men då är vi beredda att gå med på en kompromiss som S-kvinnor tagit fram, säger SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

"Svenska kvinnor kan inte vänta"

Han menar att partiet inte har råd att vänta, speciellt inte efter Stefan Löfvens tal där han slog fast att kampen för jämlika löner ska intensifieras.

– Svenska kvinnor har väntat alldeles för länge på att få en jämlik lönesättning. När vi nu har chansen att vinna nästa val och kunna genomföra det så är det klart att vi ska klara av det under mandatperioden. Det här kan inte dras i mer långbänk, S måste vara tydliga på den punkten.

SSU-ordföranden räds inte att gå emot sin partiledning ännu en gång.

– Vi kan inte se det så. Jag kommer hit med ett mandat från mina medlemmar att driva ett antal frågor. En del har gått igenom väldigt lätt, andra har vi kämpat hårt för, till exempel 90-dagarsgarantin. Det här verkar vara ytterligare en fråga där vi får kämpa lite grann, säger han.

Wikström tror att många av ombuden lutar åt den linje, som alltså ursprungligen myntades av S-kvinnor.

Är optimistiska

– Vi behöver ha en ordentlig debatt där vi kan lyfta fram de goda argumenten för den här saken. Men jag är väldigt optimistisk. Jag tror vi kommer att klara av detta. Alla andra försäkringar är knutna till individen, det borde också vara så när det gäller föräldraförsäkringen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hoppas LO att partiet åtminstone kommer fram till att införa åtminstone en extra pappamånad under nästa mandatperiod. Men SSU nöjer sig inte med det, meddelar man.

Enligt Wikström handlar frågan både om att barnen har rätt till tid med sina föräldrar, men det är även en jämställdhetsfråga.

– Vi vet att uttaget inte alls är jämställt i dag. Det påverkar kvinnors löneutveckling och deras pensioner. Det påverkar deras möjligheter att göra karriär och våra möjligheter att skapa ett jämställt samhälle.

S-ledaren Stefan Löfven sa i dag att frågan måste få diskuteras innan man ger besked.

– Vi ska ha en mycket mer jämställd föräldraförsäkring. Sedan håller vi på att diskutera nu hur vi tar oss fram till det, säger Stefan Löfven.

Diskussionen om föräldraförsäkringen inleds 13.30 i morgon.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna