Kims skenmanöver för att lura världen

NYHETER

Musudan-robotarna kan vara en skenmanöver för att dölja fler attacker

1 av 9 | Foto: Kim Jong-Un med höga militärer. I bakgrunden syns kartan där flera amerikanska städer är utmärkta som mål.

Nordkoreas Musudan-robotar står redo på landets östkust – redo att avfyras när som helst.

Men de kan vara en avledningsmanöver.

Amerikanska försvarskällor uppger att Kim Jong-Un kan ha planerat för ytterligare attacker.

Enligt norska Dagbladet ska diplomatkällor ha blivit informerade i förra veckan om att Nordkorea planerar att avfyra missiler mot Stilla havet under onsdagen.

USA och Sydkorea höjde sent i går varningsnivån och kallar det nu för ett ”avgörande hot”, skriver AP.

Enligt uppgift är förberedelserna klara.

– USA och vi har mottagit information som visar att det är stora risker för en uppskjutning från Nordkorea, säger den sydkoreanske utrikesministern Yun Byung-se till landets nyhetsbyrå Yonhap.

Men Musudan-robotarna på landets östkust med en räckvidd på omkring 3 000 kilometer kan vara en rökridå – för att dölja fler attacker.

Enligt amerikanska försvarskällor kan Nordkorea förebereda för flera robotuppskjutningar de närmsta dagarna, enligt CNN.

– Nordkorea är mästare på vilseledande manövrar, säger en källa till tv-kanalen.

Ökad övervakning

Hur många robotar det kan röra sig om framgår inte. Taktiken att genomföra flera attacker medan omvärlden har ögonen riktad mot en särskild är något Nordkorea tidigare har använt sig av.

Amerikanska Pentagon uppger att de har sett att rörelser på flera håll i Nordkorea. Men dessa rörelser och möjliga raketer ska inte vara lika oroande, skriver CNN.

– De kan vara inom ramen för den mobilisering som brukar ske så här års i landet, säger en källa till tv-kanalen.

Bland annat ska det ha uppmärksammats att olika typer av kortdistansmissiler har flyttats i landet.

Enligt Yonhap har länderna i dag ökat övervakningen av luftrummet för att snabbt få kontroll över en eventuell uppskjutning.

Sydkoreanska myndighter säger att det finns en risk att en missil avfyras kring den 15 april. Dagen är den förra ledaren Kim Il Sungs födelsedag och är känd under namnet "Day of the Sun", en dag då landet vill visa sin militära styrka.

Förra året försökte Nordkorea utan framgång att genomföra en raketuppskjutning inför 100-årsdagen av Kims Il Sungs födelse.

Bländade styrkorna

USA, Japan och Sydkorea är på helspänn och har skärpt sin luftrumsövervakning den senaste tiden. Om Nordkorea skjuter upp en robot kommer deras system att märka av det inom några minuter.
Sedan måste de fatta beslut om den ska skjutas ner eller inte, enligt CNN.

Under onsdagsmorgonen genomförde Nordkorea en annan typ av provokation mot sin granne i syd.

Då Dagbladets utsända tidigare under morgonen befann sig vid gränsen till Nordkorea kunde källor inom den amerikanska militären berätta att nordkoreanska styrkor under natten riktat en enorm strålkastare mot Sydkorea.

Som bländat soldaterna på den sydkoreanska sidan.