Rysk politiker: ’Rymdsten var amerikanskt vapen’

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij, 66, förnekar rymdstenen

1 av 9
En av nedslagsplatserna strax norr om Chelaybinsk. Nu flockas diamantjägarna kring de ryska städer där rymdstenarna igår slog ner. Orsaken är att det kan dölja sig dyra diamanter och stenar i närheten av nedslagsplatserna.

Med en kraft av 20 Hiroshimabomber exploderade i fredags en meteorit över Ryssland.

Nu hävdar ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij att det egentligen var ett amerikanskt vapentest.

– Ni är som en primitiv stam, vad då meteorit? säger han.

Ultranationalisten Vladimir Zjirinovkisj.
Foto: AP
Ultranationalisten Vladimir Zjirinovkisj.

Natten mot fredag lyste en meteorit upp Uralbergen i Ryssland och sedan exploderade himlen.

Rymdstenen exploderade med en enorm kraft och tryckvågen skadade tusentals byggnader. Över 1 000 personer skadades när glassplitter och rök fick invånarna i området att tro att ett krig startat.

Och enligt nationalisten och partiledaren för Liberaldemokraterna i Ryssland Vladimir Zjirinovskij kan det mycket väl ha varit upptakten till en fientlig attack.

Amerikanskt vapentest

66-åringen – vice talman för Rysslands lagstiftande församling, duman – hävdar att det ”meteoriten” egentligen var ett amerikanskt vapentest, skriver Russia Today.

– När något faller är det människor som ligger bakom. Folk är krigshetsare och provokatörer, säger han skriver RT.

Zjirinovskij, känd för sina provokationer, säger att de som tror att smällen kom från en exploderande meteorit tillhör en ”primitiv stam”.

Nationalistledaren säger också att USA:s utrikesminister John Kerry tidigare i veckan försökt varna Rysslands regering för effekterna av vapentestet, skriver RT.

– Han försökte varna utrikesminister Lavrov för planen och hur den kunde påverka Ryssland, säger Vladimir Zjirinovskij.

Kerry försökte varna

Officiellt ska dock den amerikanska ministern försökt nå Lavrov för att diskutera Nordkoreas kärnvapentest. Russia Today skriver att John Kerry sökte Rysslands utrikesminister två gånger i veckan utan framgång.

Vapentestteorin är en av många konspirationstankar som sprids i Ryssland efter meteoritexplosionen. Det som talar mot dessa är att rysk militär uppges ha hittat meteoritspillror på tre platser. Två slog ner i Tjerbakulsjön, väster om Tjeljabinsk, varav en bildade en sex meter stor krater.

Nu väntas lycksökare försöka hitta bitarna av rymdstenen som kan vara värda miljoner.

Publicerad: