Nyheter

Nya jobbet: Sälja vapen

Av: 

Lisa Röstlund

Leo Lagercrantz

NYHETER

Före detta försvarsminister Sten Tolgfors blir lobbyist

Sten Tolgfors avgick som försvarsminister i samband med Saudiaffären.

Nu går han vidare till en ny tjänst – som chef och delägare i affärskonsult­firman Rud Pedersen, med vapen- och säkerhetskoncernen Saab som kund.

– Som försvarsminister har han ju sett insidan av politiska beslut, säger ­Andreas Krohn på Rud ­Pedersen.

För ett år sedan avgick Sten Tolgfors (M) från tjänst­en som försvarsminister på egen begäran. Några veckor tidigare hade SR Ekot avslöjat att Sverige via ett bulvanbolag kopplat till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hjälpte Saudiarabien med planerna på en vapenfabrik.

Lämnade riksdagen

Saab var en stor intressent i affären, eftersom grunden kom med ett samarbetsavtal som upprättades mellan Sverige och Saudiarabien 2005. FOI skulle lära Saudiarabien att tillverka och utveckla vapen – mot att Saudi­arabien skulle köpa Saabs och Ericssons radarövervakningssystem Erieye.

I januari lämnade Sten Tolgfors även sin riksdagsplats.

Förra veckan stod det klart att han går in som delägare och public affairs-chef på konsultfirman Rud Pedersen. Firman har kontor i Sverige, Danmark och Norge och uppger på sin hemsida att man nyligen har hjälpt kunder med projekt i Indien, Sydafrika och Brasilien.

Danska tidningen Berlingske beskrev 2009 hur en ”armé” av lobbyister i danska regeringskansliet kämpade om kontrakt åt sina uppdragsgivare då danska försvaret skulle köpa in 30 nya stridsflygplan. Bland kämparna fanns företrädare för Saab som ville sälja Gripen. Affärskonsulttjänster kring Gripen stod Rud Pedersen för.

Rud Pedersen ledde 2011 en stor försvarsdelegation från Sverige till Danmark, med representanter från jättar inom försvarsindustrin, bland andra Saab och brittiska BAE Systems.

Deltog på seminarium

På danska motsvarigheten till Almedalsveckan, Folkemødet på Bornholm i juli 2011, ordnade konsultfirman seminarium med ­ledande danska försvarspolitiker på temat ”Nordiskt försvarssamarbete – to be or not to be”.

I maj i fjol deltog konsultfirman tillsammans med bland andra Saab, BAE Systems och de svenska, finska och danska försvarsmakterna i Nordiska försvarsindustriseminariet i Köpenhamn.

I samarbetsorganet Sweden-India business council, SIBC, sitter Rud Pedersen AB som medlem tillsammans med bland andra Saab.

”Sett insidan”

Andreas Krohn är delägare och chef för Rud ­Pedersens Stockholmskontor.

– Vi ser Sten Tolgfors som en oerhört kompetent politisk analytiker. Som försvarsminister har han ju sett politik på absoluta toppnivå och sett insidan av politiska beslut. Då är man en värdefull kompetens för våra ­kunder, säger han till Aftonbladet.

Krohn vill inte bekräfta att Saab är en kund, eftersom Rud Pedersens kunder är hemliga, och han vill inte heller säga om firman har fler kunder inom vapen­industrin.

Kommer Tolgfors jobba specifikt gentemot försvarsindustrin?

– Han kommer att jobba brett politiskt. Förståelsen av politik i sig är universell. Sten har ju varit försvars- och handelsminister och kunder kommer säkert att efterfråga honom inom försvar, handel och även annat.

I dag inleder riksdagens konstitutionsutskott slutna utfrågningar i granskningen om regeringens agerande kring Saudiaffären.

Aftonbladet har sökt Sten Tolgfors.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter