Obamas ödestal i natt

CHARLOTTE, north carolina. Problemen kan lösas.

Det var president Barack Obamas löfte när han i natt höll sitt viktigaste tal sedan han tillträdde.

– Ni valde mig inte för att jag säger vad ni vill höra. Ni valde mig för att jag ska säga sanningen.

Det blev ett par skämt om Romneys rikedom. Som att befolkningen, om de valde republikanernas väg, "alltid kunde låna pengar av sin mamma och pappa" om de inte hade råd att betala skolgången.

Men mestadels höll sig Barack Obama allvarlig.

Han pratade om den ekonomiska krisen. Hur han inte såg att den kunde lösas genom att "ge miljonärer skattelättnad". Istället, sa Obama, vill han sänka skatterna för småföretagare och medelinkomsttagare.

– Efter allt som vi har gått igenom kan jag inte förstå hur regleringar på Wall Street kommer att hjälpa en kvinna som driver ett företag, eller hur det kommer att göra så att en byggarbetare som blivit av med jobbet kan behålla sitt hus. Vi har varit där, vi har testat det, vi vill inte det igen, sa Obama.

”Jag är inte naiv”

Vid många tillfällen återkom Obama till samma sak:

Det kommer inte att bli lätt.

– Jag är inte naiv. Den vägen jag vill att vi ska gå är kanske svårare, men den erbjuder en bättre framtid.

Han pratade också om det han åstadkommit.

– För fyra år sedan lovade jag att avsluta kriget i Irak. Det har jag gjort. Jag lovade att vi åter skulle lägga fokus på de som attackerade oss den elfte september och år 2014 är vårt längsta krig över. Och Usama bin Ladin är död, sa han till publikens jubel.

Han gjorde också några korta uttalanden om sin utrikespolitik genom att konstatera att "terrorister måste förhindras, Europas kris måste hållas i schack, vi får inte minska på vårt säkerhetstänk i Israel och Irans regering måste möta en värld som står enade mot deras kärnvapenambitioner".

”Kvar i kalla kriget”

Ingen ord om Syrien.

Däremot sa han att "Den historiska förändringen som sveper över arabvärlden måste definieras inte av järnhårda knytnävar av diktatorer eller extremisters hat, utan av hoppet och drömmarna hos vanliga människor som strävar efter samma mål som vi strävar efter idag."

Och så kom en ny känga även där.

– Min motståndare och hans partner är… nya på utrikespolitik. Man säger inte att Ryssland – och inte al Qaida – är vår största fiende om man inte är kvar i kalla kriget.

När han kom sin till slutkläm stod 20 200 människor och viftade med skyltar och skrek hans namn så högt att orden nästan inte hördes.

De löd i alla fall så här:

– Vi lär från våra segrar, vi lär från våra misstag, men vi håller ögonen på horisonten för vi vet att Gud är på vår sida och att vi är välsignade med att vara medborgare i det bästa landet i världen.

Publisert: