Allianskritik mot Löfvens vårdlöfte

TT

Publicerad 2018-02-26

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar 14 000 fler anställda i vården till 2022, utöver de tiotusentals som går i pension och måste ersättas.

– Det är ett tufft mål, säger han.

Vårdlöftet ingår i vad Löfven kallar "det mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige". Vårddelen i S-programmet ska han presentera de närmaste dagarna, då han bland annat besöker Kalmar och Gällivare.

– Nästa mandatperiod kommer sjukvården att ha högsta prioritet för en S-ledd regering, säger Löfven när han talar inför anställda på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Miljardlöfte

Statsministern lovar att vårdpersonalen ska öka med 14 000 personer till 2022. Enligt Löfven är det "ett tufft mål", som kostar omkring 10 miljarder.

– Nu pratar jag om en ökning utöver de tiotusentals som måste ersättas för att klara pensionsavgångarna, säger statsministern.

Vilka yrkeskategorier det handlar om beror på hur situationen ser ut i de olika landstingen. Enligt Löfven är mer vårdpersonal nyckeln till att minska vårdköer och göra vården mer jämlik över hela landet.

– Det är oerhört viktigt att människor vet att vården finns där, när de behöver den.

Bättre arbetsvillkor

För att nå målet om 14 000 fler vårdanställda, netto, krävs det enligt Löfven bättre arbetsvillkor och större vidareutbildningsmöjligheter för att locka fler till vården. Därför utfärdar han även ett "arbetsmiljölöfte" för vårdpersonalen, som bland annat handlar om att få bort delade turer, göra heltid till norm och se till att det finns fler medarbetare.

Ett ytterligare löfte är att förlänga satsningen i årets statsbudget på att sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig med bibehållen lön. Den föreslås nu gälla till 2022. Dessutom vill S höja summan från 300 miljoner till 400 miljoner årligen från 2019.

Oense om vårdköer

Moderatledaren Ulf Kristersson håller med om att det behövs mer resurser och mer personal i vården.

– Allt detta tycker vi alla lika om, säger han.

– Det vi inte har samma uppfattning om är de akuta problemen här och nu, om vårdköerna.

Kristersson anklagar S för att ägna alldeles för lite möda åt att kapa vårdköerna. M vill återinföra den förra Alliansregeringens kömiljard och dessutom utöka den till tre miljarder kronor. Kömiljarden belönade landsting som kortade sina köer.

"Skrattretande förslag"

Även SD, KD och C har nyligen aviserat löften om vårdsatsningar inför valet.

Centerns vårdpolitiske talesperson Anders W Jonsson kallar Löfvens utspel för "skrattretande".

– Löfven gick till val på att korta köerna och utvecklingen har blivit den rakt motsatta. Nu när nästan hela mandatperioden är klar redovisar han en ny målsättning för 2022, säger Jonsson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor kallar Löfvens vårdlöfte för ett "ganska panikartat pr-jippo". KD vill till exempel se en stor primärvårdssatsning och att staten tar över sjukhusvården.

– Vi har aldrig haft så många sjuksköterskor och läkare per capita, mycket tack vare den förra Alliansregeringen, säger hon.

– Men det är uppenbart att det inte räcker när köerna har fördubblats inom sjukvården och människor faktiskt dör i kön, då måste man ha en idé om hur pengarna ska användas.

Följ ämnen i artikeln