Hade 1,5 kilo sprängmedel i magen

Soldaten dödades  i ett eldöverfall av gerillakrigare - som sedan försåtsminerade kroppen.

När läkare skulle obducera soldaten hittade de 1,5 kilo sprängämnen i hans mage.

– Bombgruppen blev tillkallad och hans kropp placerades ute på ett öppet område, säger G S Rath vid den lokala polisen.

För fyra dagar sedan blev minst 13 personer dödade i en eldstrid mellan indiska specialstyrkor och militanta maoistiska gerillakrigare, så kallade naxaliter.

Den 29-årige soldatens lik hittades av de indiska myndigheterna för två dagar sedan på platsen för eldöverfallet, i Latehar-distriktet.

Obduktionen av kroppen skulle genomföras i går men läkarna fattade misstankar. Tekniker tillkallades och de hittade en stor bomb inopererad i 29-åringens mage.

"Barbarisk handling"

Enligt tidningen Times of India var bomben, som desarmerades av teknikerna, av en typ som detonerar om den blir utsatt för tryck och rörelser.

– Det är en fullständigt barbarisk handling att placera bomber i våra soldaters kroppar. Alla människorättsorganisationer borde fördöma detta. Mänskliga rättigheter är inte bara för naxaliter utan även för polisen och våra soldater, säger Nirmala Sitharaman, talesperson för indiens näst största politiska parti, till tidningen India first.

Nirmala Sitharaman fördömer handlingen och beskriver den som en terroristhandling i intervjun med India first.

– Regeringen måste ta det här på största allvar och samarbeta med lokala myndigheter för att bekämpa liknande händelser i framtiden, säger han.

Skadad soldat på en mina

Naxaliterna har den senaste tiden varit upphov till flera brott mot mänskliga rättigheter, uppger tidningen Times of India.

För en knapp vecka sedan placerade de maoistiska rebellerna en svårt skadad regeringssoldat på en landmina. När säkerhetsstyrkor och bybor i närområdet hittade kroppen och flyttade på den så exploderade minan och dödade tre personer.

Naxaliterna har varit aktiva sedan 1967. Deras kamp mot indiska myndigheter har sedan dess kostat tusentals människor livet.

Publisert: