Ett spänt lugn på Taksimtorget

Reporter: Kenan Habul, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: AP
På onsdagsmorgonen rådde lugn på torget.

På onsdagsmorgonen rådde spänt lugn på Taksimtorget i Istanbul.

I går kväll var torget skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan aktivister och kravallpolis.

Polis sköt tårgas och vattenkanoner för att skingra folkmassor.

På morgonen röjdes torget från rester av de barrikader som aktivister rest under den senaste tidens protester mot regeringen.

Även i huvudstaden Ankara blev det våldsamt under kvällen när polisen använde tårgas, pepparspray och vattenkanoner mot runt 5 000 demonstranter som samlats nära USA:s ambassad.
Några svarade med stenkastning mot polisen.

Överraskade demonstranterna

Det var första gången på en vecka som polisen återvände till Taksimtorget. Insatsen som inleddes på tisdagsmorgonen överraskade demonstranterna, i synnerhet som den gjordes sedan premiärminister Recep Tayyip Erdogan sagt att han var villig att träffa protestledare på onsdagen.

I ett tv-sänt tal på tisdagskvällen visade Tayyip inte någon kompromissvilja.

– Den här episoden är nu över. Vi tänker inte visa någon mer tolerans, sade premiärministern.

Vattenkanon mot folkmassan

På tv-bilderna från i går kväll syntes kravallutrustade poliser som gång på skjuter tårgasgranater och vattenkanoner. På en video som lagts ut i går kväll träffar den kraftiga vattenstrålen en man som sitter i rullstol. 

En demonstration skulle ha hållits på Taksim klockan 20 svensk tid som svar på morgonens polisräd. Men polisen slog till innan.

Svenske Ihsan Kellecioglu är i Istanbul med sin fru och dotter. Han bor på ett hotell 20 minuter från torget.

– Vi kom till hotellet precis från en annan del, där var det lugnt. Men på vägen dit kände vi tårgasen o folk sa till oss att vända, säger han till Aftonbladet.

Kan inte sitta kvar

Premiärminister Tayyip Erdogan har lovat att under onsdagen träffa ledare för de demonstrationer mot regeringen som pågått i elva dagar. Mötet med protestledarna är en eftergift, men frågan är vad den är värd efter tisdagens stormningar.

Erdogan hävdade, enligt AFP, att protesterna ingår i en systematisk plan för att skada Turkiets rykte och ekonomi.

Enligt Ingmar Karlsson, islam- och Mellanösternexperten och tidigare konsul i Istanbul, var stormningen av torget väntad. Viktigare för händelseutvecklingen är de stora demonstrationer som AKP planerar till stöd för Erdogan i Istanbul och Ankara i helgen.

– Helgens planerade demonstrationer, och om de avlöper fredligt eller inte, blir avgörande för utvecklingen, säger han till TT.

På längre sikt kan inte Erdogan sitta kvar, tror Karlsson. Enligt författningen får han inte omväljas fler gånger.

– Han har i stället haft planer på att ändra författningen för att stärka presidentämbetet, men efter de senaste veckornas händelser ser jag det som omöjligt att han får stöd för det vare sig i parlamentet eller i en folkomröstning. Då återstår en reträttplats som president för honom, utan formella befogenheter att påverka politiken.

Publicerad: