Centerpartister sluter fred i Örebro

avJoachim Kerpner, Kenan Habul

Foto: Annie Lööf.

Det står inte på programmet, men allt handlar om idéprogrammet när centerpartister möts i Örebro för att sluta fred.

Och utåt är stödet för Annie Lööf kompakt efter bråken som höll på att slita sönder partiet.

– I slutändan går vi stärkta ur det här, säger Hanna Wagenius, ordförande för ungdomsförbundet.

I dag börjar Centerpartiets kommundagar i Örebro. Centerpartister från hela landet ska planera hur de ska vinna valet 2014. Men mötet smygstartade under torsdagen med olika nätverksträffar. Förslaget till idéprogrammet ska egentligen diskuteras på extra stämman i mars, men det var på allas läppar trots att det inte är en officiell programpunkt under kommundagarna.

Rasade mot förslaget

Flera framträdande centerpartister rasade mot förslaget, där bland annat fri invandring förespråkades, avslöjade Aftonbladet strax före jul.

Annie Lööf tvingades åka hem från Thailand för att lugna upproret i partiet. För sitt sätt att handskas med krisen hyllas hon nu av flera partikamrater.

– Jag tycker att hon har visat ledarskap, säger Per Ankersjö, ordförande i idéprogramsgruppen.

Han vill inte kommentera om han känner sig överkörd av partiledningen efter att Annie Lööf och andra vice ordföranden Anna-Karin Hatt avfärdat flera av förslagen, däribland det om månggifte och slopad skolplikt. Detta trots att arbetsgruppen skulle få jobba fritt utan politiskt styrning.

”Folk har varit förbannade”

– Jag tycker att Annie och de andra gjorde en bra avvägning. Jag förstår att debatten behövde modereras, säger Per Ankersjö.

Per Schöldberg, ordförande i Kronoberg, var en av de mest framträdande kritikerna.

– Vi ska inte hymla om att folk har varit flyförbannade. Men partiledningen har skött det bra och bidragit till en mer nyanserad diskussion, säger han.

En annan högljudd kritiker är Skåneordföranden Lennart Pettersson som representerar det gamla Centerpartiet med rötter på landsbygden.

På sikt kan allting bli bra

– Men man kan inte lasta Annie för det som andra skrev. Kortsiktigt har bråket skadat partiet, men jag ser oerhörda möjligheter i det långa perspektivet.

Även Fredrick Federley, en av medförfattarna till idéprogrammet och symbol för ”Stureplanscentern”, en falang med nyliberala drag, pratar om långa perspektiv.

– Det handlar om att vända 40 år av nedgång. Egentligen står vi inte så långt ifrån varandra i partiet. Vi måste bara hitta ett gemensamt språk för att beskriva vad vi vill åstadkomma med det här landet, säger han.

■ ■ 10.15 LIVE-TV Annie Lööf talar på Centerpartiets kommundagar.

ARTIKELN HANDLAR OM