Tjänade 25 miljoner på nya regler

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Jurist utreds för bedrägeri Tog 30 000 för att fylla i arbetstillstånd till invandrare

1 av 2
Här är en av blanketterna som den 45-årige juristen tagit 30 000 kronor för att fylla i.

Här är blanketten som skapat en helt ny marknad efter regeringens nya regler om arbetskrafts­invandring.

Den tar ett par minuter att fylla i – vilket en 45-årig jurist i Stockholm kräver 30 000 kronor för att göra.

Han tros ha tjänat mångmiljonbelopp på verksamheten och utreds nu av gränspolisen.

Misstankarna väcktes redan för ett par år sedan. Både Hotell- och restaurangfacket, HRF, och Migrationsverket hade då lagt märke till att en stor mängd ansökningar om arbetstillstånd plötsligt började komma via en 45-årig jurist i södra Stockholm.

Hittills har han varit ombud för upp emot 1 000 arbetare från utom­europeiska länder inom hotell- och restaurangbranschen i Stockholm.

För varje ärende uppges han ta mellan 20 000 och 30 000 kronor – som ger en sammanlagd inkomst på uppskattningsvis 25 miljoner kronor de senaste tre åren.

Krävdes på pengar

Migrationsverket kontaktade polisen, som inlett en utredning om bedrägeri.

– Jag betalade honom 30 000 kronor för att få hjälp att komma hit, det hade aldrig gått annars. Jag fick höra talas om honom genom bekanta och tog kontakt, säger en man i 20-årsåldern.

Bilden bekräftas av HRF.

– I de fall vi har varit ute på de aktuella arbetsplatserna har det framkommit att antingen arbetsgivaren eller arbetstagaren betalat en större engångssumma till den här juristbyrån. I de allra flesta fall verkar summan orimligt stor i förhållande till hur lång tid det tar att fylla i en blankett, säger Katja Ojanne, facklig-politisk talesperson på HRF.

Juristen har även drivit ett fordringsärende i Södertörns tingsrätt där han kräver en man på 25 000 kronor för arbetet med att fylla i ansökningar om arbetstillstånd.

– Som jag ser det hade vi kommit överens om 2 500 kronor för arbetet, men sedan krävde han 22 500 till, säger mannen som krävdes på pengarna.

Kostar inte lika mycket

Aftonbladet har varit i kontakt med ett stort antal av juristens före detta klienter, men få vågar berätta öppet om hans verksamhet. De som fortfarande har arbetet kvar jobbar med lättare kökssysslor, ofta mellan 12 och 14 timmar om dagen – varje dag – för summor långt under avtals­enliga löner.

De flesta kommer från Egypten, Libanon och Syrien.

– Ingen av oss tjänar på att prata om det här. Jag vill inte riskera att bli utkastad från Sverige, och min arbetsgivare vill ha kvar mig här. Jag kostar inte lika mycket som de svenska arbetarna, säger en man i 30-årsåldern.

Utnyttjar systemet

Enligt HRF är den 45-årige juristens verksamhet ett tydligt exempel på hur enkelt det är för enskilda personer att tjäna stora summor på kryphålen i lagstiftningen.

– Det är nästan som om den är skapad för att man ska kunna göra på det sättet. Till 99 procent ger resultatet av den här lagstiftningen två scenarier. Antingen utnyttjas arbetstagaren genom dumpade löner, eller så tjänar en mellanhand stora pengar på att utnyttja systemet, säger Katja Ojanne.

Aftonbladets kartläggning visar att den utpekade juristen taxerat en inkomst på mellan 200 000 och 300 000 kronor de senaste åren, samtidigt bor han i ett hus taxerat till 2 miljoner kronor och äger bilar för flera hundra tusen kronor.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt mannen, som inte gått att nå.

Publicerad: