Veteranerna: ”Förkastligt”

Bengt Westerberg, Alf Svensson och Birger Schlaug om uppgörelsen

”Bra och skönt” eller ”förkastligt”.

”Decemberöverenskommelsen” väcker olika känslor hos tidigare partiledare och språkrör.

Den tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg sa i början av december, innan budgetkaoset var ett faktum, att gränserna mellan de två blocken borde suddas ut.

Han är inte särskild glad åt dagens överenskommelse:

– Det här permanentar blockpolitiken och då kommer vi till nästa  steg: ska vi verkligen ha så många partier i riksdagen? Den logiska slutsatsen är att vi bara ska ha två tydliga regeringsalternativ att rösta på. Det tycker jag inte skulle vara bra, jag tycker att många partier ger en större öppenhet i diskussioner.

”Bra och skönt”

Alf Svensson, partiledare för Kristdemokraterna under 31 år, tycker att dagens uppgörelse borgar för ett lugnare politiskt klimat:

– Jag tycker att det känns bra och skönt att man kommit överens. Jag tror att svenska folket är helt utmattat av det politiska käbblet som varit, allt blir väldigt substanslöst. På längre sikt hoppas jag att politiker blir mer varsamma om tonläget - så uppskruvat som det varit i nuläget kan det inte vara. Vi ska ha politiska samtal men mellan en regering och en opposition, inte mellan två pajkastargäng.

”Förkastligt”

Birger Schlaug var språkrör för Miljöpartiet under sammanlagt 11 år:

– Bra att det extra valet inte blir av, men definitivt av fel orsak. Man borde kommit överens om politiken, inte om att garantera minoritetsstyre vilket är demokratiskt helt förkastligt. Ett första steg mot sossarnas och moderaternas våta dröm om majoritetsval som i England, skriver han i ett mejl.

Publisert: