Norge minskar beredskapen

Publicerad 2014-07-28

Norsk polis meddelade under måndagskvällen att de reducerar beredskapen mot de senaste dagarnas terrorhot. Polisen ska nu gradvis normalisera polisberedskapen.

Men hotbilden mot Norge är dock fortsatt allvarlig enligt norska säkerhetspolisen PST.

– Vi har genomgått alla våra åtgärder och med bakgrund i den nya hotbilden ser vi anledning reducera några av dessa åtgärder, säger polisdirektör Odd Reidar Humlegård.

Norsk polis ska fortsätta vara tungt beväpnad.

– Men den synliga polisberedskapen ska gradvis normaliseras och reduceras, säger Humlegård.

Svenskar som besöker Norge bör dog fortsättningsvis ha pass med sig. De nya passreglerna kommer att fortsätta att gälla toll och med den 12 augusti om inte hotbilden ändras innan dess, enligt Humlegård.

Fortsatt allvarligt hot

Terrorhotet mot Norge är dock fortsatt allvarligt enligt säkerhetspolisen PST.

Moskéerna i Oslo stod under sträng bevakning på den muslimska högtiden id al-fitr som avslutar fastemånaden ramadan.

Enligt PST finns det ett konkret terrorhot mot Norge, kopplat till en extremistgrupp i Syrien. Norska TV2 har rapporterat, med hänvisning till anonyma källor, att ett möjligt terrordåd kunde vara planerat till id al-fitr. PST har inte velat kommentera uppgiften.

- Att hota oskyldiga är oacceptabelt. För många av oss är Norge ett andra hem, medan några av medlemmarna är födda här. Norge har gett oss möjligheten att leva ett anständigt liv, när andra inte gjorde det. Landet förtjänar tacksamhet och inte hot, sade tjänstgörande imam Sheikh Mahmoud Jalloul i moskén på Hauketo till VG inför måndagens bönestund.