Löfvens nya uttalande om Gaza

Uppdaterad 2014-07-22 | Publicerad 2014-07-21

Stefan Löfvens Facebook-uppdatering om kriget i Gaza möttes av hård kritik.

Nu går S-ledaren ut med ett nytt uttalande - och fördömer Israels agerande.

– Vi är tydliga: den här gången är det inte ett proportionerligt våld. Israel är den starkare parten, säger han till Aftonbladet.

För en och en halv vecka sedan kommenterade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven den då nyss uppblossade krisen i Gaza. S-ledaren skrev bland annat att "Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig."

Något som möttes av hård kritik, både från andra partier och inom de egna leden.

– Det första man ska slå fast är att Israel ska följa FN-resolutionerna. För mig är det självklart att roten till den tragiska konflikten är Israels ockupationspolitik och annekteringspolitik, sa diplomaten Pierre Schori (S), tidigare biståndsminister och biträdande utrikesminister, till Aftonbladet.

"Måste omedelbart upphöra"

Sedan dess har Socialdemokraterna gått ut med flera kommentarer till situationen i Gaza.

I ett nytt uttalande, som publicerades på Socialdemokraternas hemsida under dagen, kommenterar Löfven den eskalerande konflikten – och riktar udden mot Israel.

"Attackerna mot Gaza är brutala och våldsamma. För varje dag nås vi av rapporter om fler skadade och döda. Jag fördömer det övervåld som Israels bombningar och markinvasion inneburit. Israel måste i sitt självförsvar följa internationell rätt. Ett oproportionerligt våld strider mot folkrätten. Det israeliska våldet mot Gaza och raketattackerna mot Israel måste omedelbart upphöra", skriver S-ledaren.

"Helt enligt vår politik"

Stefan Löfven säger till Aftonbladet att han står fast vid Facebook-uttalandet, men att det inte "alltid går att göra en bedömning på flera mils avstånd".

– Facebookinlägget var helt enligt vår politik. Bara för att jag inte i varje inlägg på Facebook upprepar vår policy, betyder det inte att vi har ändrat den. Jag står för det jag sa då, säger han.

Löfven fortsätter:

– Vi följer det här timme för timme. Att se allt lidande, alla döda, speciellt barnen som skadas och dödas, är fruktansvärt. Det är ett lidande som måste få ett stopp. Vi måste få båda parter att få till en vapenvila. Vi konstaterar också att Israel är den starkare parten. Israel har rätt att försvara sig, men måste respektera den internationella rätten. Med markinvasionen, bombningarna, så gör man inte det. Nu är våldet inte i proportion.

"Tittat på vartenda kommatecken"

Enligt den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren bör man inte dra för stora växlar på det nya inlägget.

– Det här är samma uttalande, fastän lite mer uppstramat. Det andra var kanske lite slarvigt, det här är mer strikt. Här har de suttit och tittat på vartenda kommatecken, säger han.

– Skillnaden är väl att han lagt in ordet övervåld, vilket är en balansering av det tidigare. Det knyter mer an till uttalanden som Socialdemokraterna hade innan Facebook-uppdateringen, som var skriven på lite mer fri hand.

Stig-Björn Ljunggren betonar ytterligare en skillnad:

– Det här får man inte kommentera. Det var ju den stora tragiken i det förra uttalandet, att man var tvungen att ta bort det på grund av kommentarerna.

ANNONS