Kastar in en feministisk brandfackla

NYHETER

Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén kastade tidigare i somras ut sin tv efter poeten Athena Farrokhzads sommarprat. Frågan är om inte även transistorradion ryker ut genom fönstret i Axénska hemmet efter Kakan Hermanssons Sommar i P1.

För Kakan Hermansson kastar in ytterligare en feministisk brandfackla, i kombination med låtar som Candysucks "Kill your boyfriend", och det skulle inte överraska om Granskningsnämnden får motta en storm av klagomål från de "vita män" som får en rejäl släng av hbtq-sleven.

Får motta hat och hot

Likaså är det inte omöjligt att anklagelseakten mot Sveriges Radios "vänstervridning" blossar upp igen efter meningar som den här: "I vårt hem (...) har det alltid funnits stor respekt för människor fallit utanför samhällets skyddsnät, som missbruk, sjukdom eller den borgerliga politik som jag ser stänga människor ute." Men så länge folk vänder sig till Granskningsnämnden vore väl saker och ting fortfarande i sin ordning. Problemet är väl att risken finns att en del vänder sig direkt till Kakan Hermansson med sitt hat – och sina hot – även efter detta program.

En obehaglig feminism

Hon berättar om det i sommarprogrammet: Hur hon ständigt lever med rädslan. Hur hon får brev skickade till sig med utförliga beskrivningar om hur hon ska mördas, våldtas eller förnedras. Och hur hon har bestämt sig för att aldrig ge upp, trots att hon är livrädd. Men i kampen mot homohatet och de som inte ser "sambandet mellan kvinnors lägre löner, uteblivna våldtäktsdomar och näthat" krävs, enligt Kakan Hermansson, en feminism som är obehaglig. Att det blir riktigt dålig stämning.Och lite så kan man nog säga att hennes sommarprat var också – dålig stämning, i synnerhet för alla Gunnar Axénare där ute. Som ett fult ord i ett bröllopstal. Men ett frågetecken har jag ändå – frodas verkligen homohatet på Södermalm? Jag trodde att det var den minst homofobiska platsen på planeten. Man vet så lite.