Saknade ebolapatienter hittade

1 av 3 | Foto: I Monrovia i Liberia försöker man öka folkets kunskap om ebolamsittan.
NYHETER

17 personer med misstänkt ebolasmitta har återfunnits.

De försvann efter en attack från ett karantäncenter i Liberias huvudstad Monrovia i lördags.

– De spårades och överlämnade sig själva till JFK-sjukhuset, säger Lewis Brown, Liberias informationsminister, till AP.

Enligt Lewis Brown har samtliga saknade personer nu hittats.

Nu testas de för ebola.

Tidigare i veckan förnekade myndigheterna att ebolapatienterna saknades, med förklaringen att de flyttats till ett annat center.

Men Lewis Brown har hela tiden varit säker på att patienterna snart skulle återvända.

– De flesta som kom till karantäncentret kom dit frivilligt. Vår uppfattning är att de fortfarande ville vara där, men att de blev tvångsförflyttade av vandaler, säger han till BBC.

Angreps av demonstranter

Patienterna försvann efter att karantäncentret angreps av en uppretad folkmassa i lördags kväll. Vad som ska ha orsakat attacken är inte helt klarlagt, versionerna går isär.

Demonstranterna ska ha varit missnöjda med att patienter hämtats från andra delar av huvudstaden, enligt assisterande hälsominister Tolbert Nyenswah. Andra versioner pekar mot att angriparna trodde att ebolautbrottet var påhittat och krävde att centret skulle stängas.

Över 1000 döda

Blodiga madrasser, sängkläder och medicinsk utrustning togs från centret i samband med attacken – eventuellt för att sprida viruset, har en anonym polis sagt till BBC. Det är ännu oklart var sakerna finns, skriver AP.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppger att minst 2 240 människor har smittats och 1 229 människor har dött i det pågående ebolautbrottet i Västafrika. Omkring en miljon människor är nödställda i områdena, skriver Reuters. Ännu finns det inget botemedel.