”Attackerna har blivit grövre än tidigare”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

2014 ovanligt islamofobiskt år

2014 var ett särskilt islamofobiskt år i Sverige - och 2015 har börjat ännu värre.

Hatet mot muslimer är spritt både bland vanliga svenskar och kristna syrianer, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

– De ska inte vara i Sverige över huvudtaget, säger en islamofob.

SVT:s Uppdrag gransknings program förra veckan om antisemitism och det nya om islamofobi som sänds i dag lyfter fram tidigare delvis okända anhängare. I förra veckan kunde UG visa att antisemitismen i Malmö är utbredd bland invånare med rötter i Mellanöstern. Denna vecka visar UG att muslimhatet är omfattande bland unga kristna assyrier och  syrianer i Södertälje.

Minst 20 attacker 2014

Antalet attacker runtom i Sverige mot moskéer och muslimska samlingslokaler är fler än vad som tidigare rapporterats, enligt UG:s kartläggning. Det handlar om minst 20 attacker bara under 2014, från att tidigare ha legat på en handfull attacker om året.

Totalt det senaste decenniet har ett 70-tal hot och angrepp genomförts mot muslimska samlingslokaler. Bara två av händelserna har lett till fällande domar. Siffran för 2015 är alarmerande: fyra angrepp och ett bombhot mot moskéer under årets två första veckor.

– Attackerna har blivit grövre än de typiskt sätt har varit tidigare, säger Klas Borell, sociologiprofessor och expert på fördomar mot muslimer.

”De dömer alla muslimer”

Han fortsätter:

– Jag tror det är väldigt viktigt att vi kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste motverka islamistisk terrorism och vi måste samtidigt motverka islamofobi.

En tanke som inte verkar ha fått fäste bland en del kristina syrianer och assyrier i Södertälje. Där har islamistisk terror i Syrien och Irak lett till attacker mot de lokala muslimerna. Somaliska föreningens lokal har stenats, somaliska kvinnor i slöja har trakasserats i Hovsjö centrum. Och det är inte allt:

– Man slänger piss och avföring in i brevlådan, berättar Ahmed Diriye, ordförande i Somaliska föreningen i Södertälje.

I staden bor omkring 30 000 kristna syrianer. UG beskriver hur muslimer har jagats på flykten av syrianer och assyrier. En kristen flicka från Syrien säger till UG:

– Jag har emot muslimer för det som händer i vårt land. De har ju dödat hälften av vårt folk.

Benjamin Atas, ärkebiskop i syrisk-ortodoxa kyrkan, säger till UG:

– Det finns ungdomar som inte kan förstå det här. De dömer alla muslimer.

Facebook-grupper mot islam

2010 polisanmälde flera somaliska kvinnor förföljelserna. Ett religiöst råd som inrättades i Södertälje kommun för att minska spänningarna har efter tre år bara kommit fram till att man ska "minska motsättningarna mellan olika grupperingar". Samtidigt känner sig muslimer i Södertälje tvingade att lämna staden på grund av trakasserier.

UG:s granskning visar också att det finns ett 30-tal Facebook-grupper mot islam eller moskéer i Sverige.

Motståndarna tvekar inte att säga vad som händer om planerna på en ny moské i Trollhättan förverkligas:

– Då spränger vi den, hotar en man när UG:s reporter ringer upp.

På fyra år har anmälningarna om islamofobiska hatbrott ökat med 69 procent, enligt Brottsförebyggande rådet.

Publicerad: