Aktivister får böta för bröstkuppen mot Reinfeldt

1 av 11 | Foto: Anna Tärnhuvud
Aktivisterna avbröt Reinfeldt under hans tal.
NYHETER

4 000 kronor var.

Så mycket får tre av de Femen-aktivister som avbröt statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen betala – för att de visade brösten.

Brottet rubriceras bland annat som förargelseväckande beteende.

Under statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen i början av juli i år genomförde fyra kvinnor från gruppen Femen en barbröstad protest mot statsministern.

Aktivisterna protesterade mot den planerade kalkbrytningen i Ojnareskogen på norra Gotland. Aktionen var en av de mest uppmärksammade händelser under Almedalsveckan.

För aktionen får tre av kvinnorna nu strafföreläggande. Brottet rubriceras som förargelseväckande beteende, skriver Sveriges Radio.

De tre aktivisterna får 40 dagsböter á 50 kronor för att de "offentligen sprungit nakna på överkroppen och skrikit, vilket varit ägnat att väcka förargelse hos allmänheten", som åklagaren formulerar det.

Kvinnorna får också dagsböter för brottet "överträdelse av myndighets förbud", för att det sprang in över polisens avspärrningar. För det brottet får kvinnorna betala lika mycket som för att de visade överkroppen och skrek.

För sin bröstkupp i Almedalen får kvinnorna böta 4 000 kronor var.