"Skolattacken är kriminell"

1 av 4
NYHETER

Israel meddelade på söndagen att man börjat dra tillbaka sin trupper från Gaza.

Men striderna fortsätter.

Tio personer har dött efter att ytterligare en FN-skola i Gaza attackerats av Israel.

– Skolattacken är ett moraliskt illdåd och en kriminell handling, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

De exakta uppgifterna om antalet döda i söndagens skolattack är fortfarande oklara. Nyhetsbyrån AFP säger att sju personer dog i attacken, medan AP skriver att dödssiffran uppgår till tio personer. Minst 30 personer ska också ha skadats i anfallet, uppger nyhetsbyrån AFP.

Hundratals palestinier hade tagit sin tillflykt till skolan. Enligt obekräftade uppgifter från AP kan en FN-anställd person ha dödats i anfallet.

– Vi har inte kunnat bekräfta alla detaljer än, men de första rapporterna tyder på att det var ett flyganfall mot gatan utanför ett av våra läger, säger Robert turner, chef för UNRWA i Gaza.

Attacken skedde samtidigt som Israel meddelade att man börjat dra tillbaka sina trupper från Gaza.

Kräver snabb utredning

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kräver en omedelbar utredning efter attacken mot skolan i Rafah.

– Attacken är ytterligare ett grovt övergrepp på internationell humanitär lag. De som är ansvariga för attacken måste ställas till svars, säger han enligt AP.

Den FN-kontrollerade skolan var ett av 13 mål som israeliskt flygvapen och artilleri anföll under söndagsmorgonen, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Försvunnen soldat död

Under söndagsmorgonen bekräftade också israelisk militär att den kidnappade officeren Hadar Goldin är död. Han ska ha dödats i strid. Israel har anklagat Hamas, som styr i Gaza, för att ha kidnappat Goldin. Men den palestinska organisationen har sagt att den inte har några uppgifter om vad som kan ha hänt honom.

Dödssiffrorna för det 27 dagar långa kriget uppgår nu till 1 525 palestinier och 66 israeler enligt FN-organet OCHA. Upp till 25 procent av befolkningen i Gaza beräknas vara på flykt. 259 000 befinner sig i FN-kontrollerade flyktingläger, skriver OCHA.