Familjen tvingades fly genom elden

1 av 13 | Foto: Anna Tärnhuvud
Per Sevelin, Emma Helmersson och Madicken. Familjen fick fly lågorna vid skogsbranden i Västmanland.
NYHETER

När elden var ett par hundra meter från familjens hus fick Per Sevelin och Emma Helmersson fly hals över huvud med de fyra barnen – genom svart rök med väggar av eld på båda sidorna.

– Det var som på film, jag skrek bara kör, kör, säger Emma Helmersson.

Familjen bor i närheten av Ängelsberg. När de fick höra att Gammelby evakuerades på måndagen kändes det otäckt, men det var när elen började komma och gå som de förstod att faran närmade sig. Solen skymtade som en liten cirkel genom röken och det började regna aska.

– Jag skulle upp till vägen för att se hur det såg ut mot Gammelby, där stod någon och skrek att det brann bara två hundra meter bort. När jag klev ur bilen kunde jag känna strålningsvärmen från skogen, säger Per Sevelin.

Plötsligt blev det väldigt bråttom.

– Vi fick ingen förvarning alls. Barnen hade badat, så det var bara att springa ut utan skor och kläder till bilen, säger Emma Helmersson.

”Har haft änglavakt”

Längs med vägen brann det på båda sidorna, ända upp i trädtopparna. Den svarta röken låg så tät att de fick köra med helljusen på.

– Jag ropade "vad ska vi göra" till Emma och hon svarade "kör", säger Per Sevelin.

Det är inte första gången som familjen tvingas fly från en brand. Emma Helmersson och hennes barn evakuerades från ett brinnande hus för fyra år sen.

– Ett av mina barn är fortfarande livrädd för eld. Skriken man hörde från henne under färden är bland det värsta, säger hon.

I går tog sig Per tillbaka för att se till de två hästarna och fåren som blev kvar.

– Det hade brunnit runt hela deras hage, men de har klarat sig, säger Per Sevelin.

Men på gården var nästan allt borta. Av stall, garage, sädesmagasin, ladugård och vedbodar var det bara svarta högar kvar.

Men som genom ett mirakel klarade sig bostadshuset med alla ägodelar och minnen.

– Vi har haft änglavakt. Det hade brunnit i en dyna men det var allt, säger Emma Helmersson.

Elden kom fort

Gården som varit omgiven av skog ligger nu i ett svartbränt månlandskap. Det finns ingen el, inget vatten och det ligger träd och elledningar över vägarna.

Med lite distans till paniken kommer insikten av hur mycket som har gått förlorat.

– Det känns helt tomt. Man vill gråta men det finns ingenting inuti, säger Emma Helmersson. 

Elden kom oerhört fort, berättar de. Om Per inte hade tagit sig upp till vägen för att se hur det var i Gammelby så hade de kanske inte hunnit ut.

– Det känns riktigt hemskt. Jag försöker tänka på att vi sitter här och klarade oss, säger Emma Helmersson.