Efter bråk om bara bröst – lämnar MP

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Ellika Nordström

Ellika Nordström, vice gruppledare och språkrör för Miljöpartiet i Umeå hoppar av partiet.

Hon kritiserar partiet för infekterade konflikter och blev själv utskälld då hon stöttade en bara bröst-aktion mot simhallen.

– Situationen i lokalavdelningen gör det omöjligt för mig att samarbeta med MP Umeås fullmäktigeledamöter. Jag orkar inte kämpa mer nu, säger hon.

Enligt Ellika Nordström är kulturen i MP i Umeå svårt problematisk och präglas av en långvarig konflikt om hur organisationen ska struktureras.

Och i april stödde hon öppet en aktion där två aktivister badade barbröstade på Umeå simhall för att de ansåg att klädregler ska vara lika för kvinnor och män.

"Ett jävla liv"

Då blev reaktionen inom MP:s lokalavdelning kraftig, uppger hon.

– Det här är något MP drivit i många kommuner och något som Grön Ungdoms riksorganisation står bakom. Det är inget kontroversiellt. Men det blev ett jävla liv.

– De skrek åt mig, sa att jag inte följde partiet och att jag inte visste vad riktiga jämställdhetsfrågor var. Nyheten som var i SVT censurerades på MP:s facebooksida. För mig personligen var det jättetungt. Jag kände att jag hade gjort ett bra jobb och det kändes väldigt jobbigt att jag inte fick något stöd från ledningen över huvudtaget.

Men enligt Nordström är det inte bråket om bröstaktionen som är huvudorsaken till att hon lämnar MP.

– Det är en rad faktorer, främst den långdragna organisatoriska konflikten. Och det är med sorg jag lämnar partiet. Jag är ju miljöpartist. Jag slutar egentligen för att jag vill vara en bra miljöpartist, och det går inte att vara det i Umeå som det ser ut nu.

Hon kommer nu att fortsätta i kommunfullmäktige som politisk vilde.

– Jag har fått enormt mycket stöd från andra partiers medlemmar och människor från andra kommuner. Jag skulle önska att problemen kunde lösas inom MP i Umeå, då skulle jag gärna komma tillbaka. Men det är för mycket i dag, så det är tyvärr svårt att se att det skulle ske.

Beklagar beslutet

Nasser Mosleh, språkrör och gruppledare för MP i Umeå:

– Ellika Nordström har under lång tid haft olika roller och drivit Miljöpartiets frågor med stort engagemang och stor kunnighet och vi beklagar hennes beslut.

Mosleh beskriver inte uppståndelsen kring Ellika Nordströms stöd för bara bröst-kampanjen som något bråk.

– Det vi haft var en intern diskussion om arbetsordning för språkröret och hur det ska fungera. Hon har förstått det som en diskussion mot henne. Jag ser det som en intern diskussion i partiet, vi diskuterar många olika frågor.

Var du på hennes sida?

– Varje person har rätt att fatta ett eget beslut. Jag stöttade den rätten för henne.

Om att Nordström kan tänka sig komma tillbaka om saker ordnar upp sig i partiet säger Mosleh:

– Jag förstår inte vad hon menar. Det finns hela tiden två sidor om man ska prata om sanningen.

Vi från ledningsgruppen i Umeå anser inte att det finns något fel.

Publicerad: