Buggen ”Freak” hotar hundratals mijoner

NYHETER

Flera hundra miljoner datoranvändare riskerar att drabbas av buggen ”Freak”.

Programfelet tillåter nätbusar att spionera på anslutningar som de flesta tror är skyddade och säkra.

”Microsoft kommer att vidta lämpliga åtgärder för att skydda sina kunder”, skriver IT-jätten i ett pressmeddelande.

Programfelet kallas ”Freak” och har upptäckts i programvaran som används för att kryptera data som skickas mellan internet-servrar och -användare.

Tidigare har man trott att felet bara drabbat Android-telefoner och webbläsaren Safari, men nu varnar alltså Microsoft för att ytterligare flera hundra miljoner datoranvändare kan vara drabbade. Det är datorer som körs på operativsystemet Windows och har webbläsaren Internet Explorer installerad som är sårbara.

Datorer och mobiltelefoner med ”Freak”-felet kan attackeras när de ansluter till amerikanska webbservrar där krypteringsteknik avsiktligen försvagat. USA har förbjudit den starkaste typen av kryptering.

Grupper erbjuder smitt-test

En grupp som ser över hur utbrett programfelet är menar att omkring 9,5 procent av internets en miljon mest besökta domäner kan utsättas för intrång genom ”Freak”. På sidan kan användare också se om deras webbläsare är sårbara, skriver BBC.

IT-jättarna Microsoft och Apple jobbar med uppdateringar som ska oskadliggöra ”Freak”. Google har redan uppdaterat sin webbläsare Chrome för Mac-användare, men de har ännu inte sagt när de ska uppdatera operativsystemet för Android-telefoner.

Microsoft skriver i sitt pressmeddelande att inget i nuläget tyder på att någon utnyttjat felet.