Rysslands invasion av Ukraina

AFTONBLADET AVSLÖJAR: V gav bistånd till pro-ryssar

NYHETER

OBS! Den här artikeln är skriven av en person som uppträder under ett annat namn.

Han heter egentligen Alexander Fridback. Det finns två nyhetsartiklar publicerade om detta i Aftonbladet 2016-09-03.

  Alexander, 34, är SD:s hemliga desinformatör

  Har agerat skickligt – och lurat många

Vänsterpartiet har skickat svenska biståndspengar till pro-ryska ukrainska separatister.

Aftonbladet kan i dag avslöja att minst 219 000 kronor gått till organisationen Borotba i Ukraina.

Hundratusentals kronor har förts över till ledarens flickväns privata konto.

Organisationen har kopplingar till president Vladimir Putin och medlemmar som strider i östra Ukraina mot regeringen i Kiev.

Borotba är en omstridd organisation i Ukraina.

Vänsterpartiet, via sin biståndsorganisation Vänsterns Internationella Forum, VIF, beskriver den som en ukrainsk vänsterrörelse mot nazism och för feminism.

Jakob Hedenskog är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Han beskriver Borotba som en av brickorna i Putins maktspel. Organisationen har ett tydligt drag av sovjetnostalgi och separatism:

– Som en aktiv del av anti-majdanrörelsen hamnar de i praktiken på samma sida som de pro-ryska separatisterna i Donbass, säger Hedenskog.

– Syftet på lång sikt är att splittra Europa.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Vänsterpartiet via sin biståndsorganisation VIF, som är samarbetsorganisation till Sida, under flera år fört över hundratusentals svenska biståndskronor till Borotba. Men uppgifterna om det exakta beloppet varierar.

Slutbelopp som utbetalats till Förenade Marxister under 2010 är, enligt ett mejl från en handläggare på VIF, 250 000 kronor. Det stämmer inte med det belopp som anges i revisionsrapporten som VIF skickade till Sida: 238 000 kronor.

Men det är dokumenterat att mellan 2010 och 2012 har 219 000 kronor gått till dels Borotba, dels till Förenade Marxister – den organisation Borotba bildades ur 2011.

Strider mot Sidas regler

Enligt en intern VIF-rapport från 2013 var samarbetet med Borotba då pågående. Rapporten föreslog att det skulle fortsätta och utökas.

Sedan kriget startade för ett år sedan har flera av Borotbas aktivister ingått i väpnade separatiststyrkor som stridit mot regeringen i Kiev.

Vänsterpartiets samarbete med Borotba avslutades formellt först den 31 december 2014.

I ett par fall har biståndspengarna gått till ett privat bankkonto som ledarna haft kontroll över, något som strider mot Sidas regler. De har förts över på flera sätt bland annat direkt in på en ukrainsk kvinnas bankkonto.

I ett mejl Aftonbladet tagit del bekräftas att kvinnan under juli och augusti 2010 fick totalt 250  000 kronor från VIF insatt på sitt privata konto, 30 000 via Western Union och 220 000 via en direkt banköverföring.

Kvinnan säger själv att hon är vän till Borotbaledaren Sergej Kiritjuk. Enligt uppgift till Aftonbladet var hon vid tiden för betalningarna hans flickvän.

– En del av pengarna togs ut kontant av Sergej Kiritjuk, resten blev kvar på kontot, säger hon.

Vad pengarna användes till känner hon inte till, hon ställde inga frågor.

– Han bad mig bara att ta emot pengarna, eftersom jag har ett valutakonto på banken.

När biståndet som betalats ut till kvinnan skulle följas upp lämnade Sergej Kiritjuk och Borotba-grundaren Viktor Sjapinov en rapport till VIF med en förfalskad revisorsnamnteckning.

”Signaturen är inte min”

Förfalskningen upptäcktes av en intern revisor, Nina Potarskaja, hos Förenade Marxister som reagerade på upplägget. Efter påtryckningar från revisorn betalades 128 000 kronor av pengarna tillbaka till VIF.

– Svenskarna blev lurade, säger Potarskaja.

Enligt Potarskaja har alla projekt i hennes organisation varit självfinansierade, utan bistånd utifrån.

Och revisorn vars namn satts på rapporten bekräftar bluffrapporten:

– Signaturen är inte min, säger han.

Nina Potarskaja som upptäckte den falska rapporten ger i dag sin bild av vad som hänt:

– Viktor Sjapinov och Sergej Kiritjuk kom antagligen överens med VIF:s representanter genom att lura dem. Sedan fick de pengar. De ljög för svenskarna att de hade problem att öppna bankkonto. Därefter har de inte lyckats rapportera om pengarna. Då ljög de igen.

När VIF 2011 frågade Förenade Marxister var Sjapinov och Kiritjuk befann sig blev svaret att Sjapinov troligen befann sig i Gus Khrustalnij, en stad nära Moskva, där han tidigare jobbat i en kampanj för en kandidat från Putins parti Enade Ryssland.

Enligt Potarskaja ville VIF:s representant inte att saken skulle bli offentlig.

– De ville hålla så låg profil som möjligt eftersom det var deras fel. De gav pengarna till skumma personer, enligt skumma avtal utan några signaturer eller stämpel av organisationens ledare och revisorer. Sedan har de överfört pengarna, inte till ett organisationskonto utan till ett privat konto tillhörande Kiritjuks flickvän.

”Första gången jag hör om detta”

En sluten mejlkonversation inom Förenade Marxister, som Aftonbladet tagit del av, visar att högt uppsatta inom organisationen 2010 var starkt kritiska till Viktor Sjapinov och Sergej Kiritjuk som året därpå bildade Borotba.

I mejlen framkommer att ingen i organisationen lyckats få tag i duon.

Trots de oklara omständigheterna fortsatte och fördjupade VIF och Vänsterpartiet samarbetet. 

Och 2012 betalade VIF ut 107 000 kronor till Borotba.

I en rapport i april 2013 beskrev projektansvariga från VIF hur VIF-stöd går till Borotbas sommarläger och till hyra för partilokaler.

För Sida, som är den svenska myndighet som hanterar biståndspengarna, är Aftonbladets avslöjande en nyhet.

– Det är första gången jag hör om detta, säger programsamordnaren Johan Nordqvist.

Det är inte tillåtet för någon av Sidas samarbetspartners att överföra bistånd till ett privat konto. Alla samarbetsorganisationer måste vara juridiska personer.

Och att en förfalskad revisionsrapport kommit in är något som VIF ska informera Sida om.

– I sådant fall måste en avvikelserapport göras. Så vitt jag vet har de inte rapporterat in några avvikelser, säger Johan Nordqvist.

Den person i VIF som haft mest kontakt med Borotba – och träffat företrädare i Ukraina – vill i dag inte låta sig intervjuas. Han hänvisar till att han inte längre sitter i VIF:s styrelse.

Lisa Röstlund
Egor Putilov

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Vänsterpartiet

Vladimir Putin

Sida

Ukraina

Ryssland

Borotba