Valåret 2014

Löfven tar ut sitt lag – som Persson

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Mikael Damberg och ­Magdalena Andersson får tunga roller i Stefan ­Löfvens första regering.

Efter åtta år i opposition intar nu Socialdemo­kraterna åter Rosenbad.

Modellen för att hitta ministrarna har utformats – av Göran Persson.

För första gången sedan 2006 är det nu åter dags för Socialdemokraterna att flytta in i regeringshög­kvarteret i Stockholm. För första gången sedan 1950-­talet gör partiet det ­inte själva utan i sällskap med Miljöpartiet.

I går eftermiddag stod det klart att Stefan Löfven ­klarat den sista prövningen på vägen mot statsministerposten när han fick tillräckligt stöd av riks­dagen. I dag håller han sin regeringsför­klaring och presenterar sina statsråd.

Har fått råd

I arbetet ­inför det har han enligt vad Aftonbladet erfar tagit stor hjälp av en veteran, förre statsministern Göran Persson.

– Persson är den enda företrädare han har kunnat fråga om detaljer och få råd av. På Ingvar Carlssons tid var samhället så annorlunda och varken ­Mona Sahlin eller Håkan Juholt har varit statsministrar, säger en S-källa.

Listade 200–300 namn

Redan i somras hade ­Löfven och några nära förtrogna vaskat fram en lista på 200–300 namn som var aktuella antingen som ministrar eller medarbetare i regeringskansliet. En av dem som varit mest inblandad i arbetet är partikassören och före detta kabinettssekreteraren Hans Dahlgren.

Han ledde arbetet med att granska personerna för att se om de hade några skelett i garderoben. Även gruppsekreteraren Emma Lennartsson spelade en viktig roll.

– Ju viktigare post per­sonerna har varit aktuella för, desto grundligare har de kontrollerats, säger en källa.

Enligt Aftonbladets ­källor ska Löfven ha använt en liknande modell som ­utarbetades under Göran Perssons ledarskap. Det handlar om rekrytering av bland annat statssekre­te­rare, med kompetens som anses oumbärlig. Dessa står nu redo att placeras ut på olika departement.

Har hållts hemlig

Precis som Persson, och även hans efterträdare Fredrik Reinfeldt (M), har Löfven hållit sin ministerlista känd för en mycket ­liten krets. Målet har varit att i allra högsta grad undvika läckor till media.

Eftersom Löfvens regeringsunderlag är så svagt blir arbetet i riksdagen mycket viktigare än under de senaste mandatperioderna. Den nya stats­ministerns pussel rör ­också de som ska ha de tunga ­posterna i riksdagen, där förhandlingar med oppositionen kommer bli vardag.

I går utsågs Tomas Eneroth till ny gruppledare i riksdagen. Där blir han Löfvens förlängda arm.

– Han har god för­handlingsvana och är mycket omtyckt i hela ­riksdagsgruppen, säger S-ledaren.

Damberg aktuell

Det innebär att Mikael Damberg slutar som gruppledare för att få en viktig ministerpost i Löfvens ­regering. ­Under ­veckan har Löfven löst flera ­knutar. ­Urban Ahlin, tidi­gare utrikes­politisk talesperson, har varit med i spekulationerna kring ­utrikesministerposten tillsammans med ex-mini­s­tern Margot Wallström och partisekreteraren ­Carin Jämtin. Men det står nu klart att Ahlin i stället ska arbeta som riksdagens ­talman.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Socialdemokraterna

Stefan Löfven