SD:s besked: Fäller regeringens budget

Sverigedemokraterna fäller regeringens budget och röstar på Alliansens förslag imorgon, meddelade vikarierande partiledaren Mattias Karlsson.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar därför till krismöte med allianspartierna för nya budgetförhandlingar.

– SD har i dag agerat på ett exceptionellt ansvarslöst sätt. Det är ett brott mot den praxis som funnit och deras egen politik, sa han vid en presskonferens.

Klockan 16 inledde Sverigedemokraternas 49 riksdagsledamöter sitt gruppmöte. Då fick Stefan Löfven (S) ett mardrömsbesked - Sverigedemokraterna kommer att rösta på Alliansens budget och fälla regeringens förslag.

Två timmar senare kommenterade statsministern det hela:

– Jag kan inte nog understryka hur allvarligt jag ser på deras besked i dag, sa Stefan Löfven när han inledde sin presskonferens.

Han fortsatte:

– SD har i dag agerat på ett exceptionellt ansvarslöst sätt. Det är ett brott mot den praxis som funnit och deras egen politik.

Löfven tryckte även på alliansledarnas ansvar i det hela och sa att han återigen söker stöd hos dem. Redan under kvällen bjöds de in till ett krismöte.

– S och MP bjuder in de borgerliga partierna till överläggning redan ikväll för att tala om det allvarliga läge som uppstått, sa Stefan Löfven.

Han ställde två frågor till de borgerliga partierna:

– Är de beredda nu att samarbeta med regeringen om budgeten, eller är de beredda att regera med stöd av SD?

Aftonbladet träffade KD:s Göran Hägglund i riksdagen, som uppgav att situationen är exceptionellt allvarlig. 
– Jag har aldrig varit i närheten av det här förut, sa han.

KD tackade ja till inbjudan om budgetöverläggningar.
– Om regeringen kallar så kommer man. Men det bästa är om Alliansens budget styr Sverige under det kommande året, sa Hägglund, som inte utesluter att det kan bli ett extra val för Sverige.

Även resterande alliansledare har tackat ja till inbjudan.

Röstar för Alliansens budget

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson uppgav vid SD:s presskonferens att beslutet lika gärna hade kunnat riktas mot alliansbudgeten, om Alliansen vore i regeringsställning just nu och agerat som regeringen.

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik. SD kommer därför att yrka bifall för Alliansens budgetalternativ, sa Mattias Karlsson.

Han krävde att SD får vara med i samtalen om budget:

– Det vi hoppas mest på är en reviderad budget och en omförhandling av budgetdokumentet. Vi hoppas att man är beredd att samtala med riksdagens tredje största parti. Ett annat tänkbart scenario är en regeringsombildning, sa Karlsson som hoppas att det då sker utan MP i regeringen, ett parti som enligt honom är "tillväxtfientligt".

Ser extra val som möjlighet

SD:s mål är att bli andra största parti, uppgav Karlsson.

Han uppgav att SD är redo att ta risken att Alliansen börjar samarbeta med regeringen, och att SD då förlorar sin roll som vågmästare.

– I den vågmästarroll vi har nu är vi kraftigt kringskurna i den fråga vi ser som viktigast. Då är vi redo att axla rollen som största oppositionsparti, sa Karlsson.

Scenariot med ett extra val ses inte av partiet som ett hot utan som en möjlighet.

– Vi är övertygade om att vi skulle gå framåt i ett extra val. Vi vill sända en signal om att vi inte längre kommer acceptera att den fråga vi ser som viktigast inte kommer upp på dagordningen.

Enligt Karlsson är det inte SD som ställer till kaos utan statsministern som varken lyckats få majoritetsstöd för sin budget eller samtalat med SD.

– Det är Stefan Löfven som ställer till kaos. Ansvaret för en rimlig samhällsutveckling tycker vi är viktigare än lojaliteten mot praxis.

SD-sajt: "Löfven avgår"

SD-ägda sajten Samtiden skrev tidigt att SD skulle fälla regeringens budgetförslag och att det därmed bör innebära att statsministern nu väntas avgå:

"Sverigedemokraterna meddelar att man kommer sänka den rödgröna regeringens budget genom att rösta på Alliansens alternativ. Därmed avgår statsminister Stefan Löfven, enligt tidigare löften".

Publisert: