Fridolins peppfilm sågas av lärarna

"Det är en löjlig jargong i filmen"

Utbildningsminister Gustav Fridolin har startat en kanal på Youtube där har han lagt upp en ”hälsning till Sveriges lärare”.

Nu hånas filmen på sociala medier – och av lärarna.

– Det är inte vackra ord som gör skillnaden. Många lärare är enormt trötta på alla löften, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

För en vecka sedan la Gustav Fridolin ut en ”En hälsning till Sveriges skolelever” på sin Youtube-kanal.

I dag kom nästa film – ”En hälsning till Sveriges lärare”.

Pratar i åtta minuter

Fridolin pratar rätt in i i kameran i drygt åtta minuter.

– Jag heter Gustav Fridolin. Och sedan tre veckor är jag Sveriges utbildningsminister. Det här är till dig som är lärare. Du har världens viktigaste jobb och jag tror du att du vet det. Även om det inte alltid känns som att hela världen har förstått det, börjar Fridolin.

I filmen – som hittills har cirka 6 000 visningar – ger utbildningsministern ett antal löften till lärarna samtidigt som han uppmanar dem att prata om ett antal saker.

Hånas på sociala medier

Det dröjde dock inte länge innan Fridolins initiativ hånades på sociala medier.

"Gustav Fridolin talar till Sveriges lärare som om de vore barn", "Fridolin klappar Sveriges kollektiva lärarkår på huvudet" och "Funderar på hur min pappa, som jobbat som lärare i ca 30 år, tar emot Fridolins hälsing. Gissningsvis: Inte så som Fridolin önskade" var några av omdömena.

Och Sveriges lärare är inte heller imponerade.

– Det känns inte som den smartaste vägen att prata till oss lärare. Man kan uttrycka det på andra sätt. Det är en lite löjlig jargong i filmen. Det är svårt att sätta fingret på vad Fridolin vill och hur han ska göra det. Det är många tomma ord. Jag har inget förtroende för vad som ska komma, säger Stefan Flöjt, högstadielärare från Täby.

Han får medhåll från Stefan Adler, lärare i Göteborg. 

– Vi som lärare är trötta på allt snack som varit i 25 år. Jag hade hellre sett att Fridolin genomfört konkreta förändringar än lagt upp en lång film på Youtube, säger han. 

"Van vid pekpinnar"

På Lärarnas Riksförbund är man inte heller förvånad över att lärarkåren reagerar neagtivt.  

– Jag tror att Gustavs video är uppriktig och ärligt menad. Men det kan nog tas emot rätt negativt. Efter 25 års kommunalt styre av svensk skola är man van vid pekpinnar om vad man ska göra. Men politikerna ser ju inte till att lärarna får möjligheterna att genomföra det. Nu lovar Fridolin att han ska göra det. Så hans ord förpliktar, säger Anders Almgren, 1:e vice förbundsordförande, för Lärarnas Riksförbund. 

Lärarförbundet är inne på samma spår.

– Lärarna har en oerhört tuff och stressig vardag. Det är inte vackra ord som gör skillnaden. Många lärare är enormt trötta på alla löften, säger ordförande Eva-Lis Sirén.

Sågas av retorikexpert

I Lärarnas tidning ger en retorikprofessor även bottenbetyg åt Fridolin.

– Framförandet är bedrövligt. Han läser innantill, det är inte på riktigt. Han betonar varje ord precis där det ska betonas. Det låter jättestelt. Man känner sig ganska trött av att inte bli tilltalad, säger Anders Sigrell till Lärarnas tidning.

Men alla dömer dock inte ut Fridolins film.

– Det är ett nytt grepp att nå ut till många lärare. Så det gör han säkert. Och det är bra att han tror på att vi lärare gör ett bra jobb. Många kanske reagerar negativt just för att det är ett så nytt grepp, säger Helena Linge, 2:e vice förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN